Ακολουθώντας πιστά για πολλοστή φορά τις επιταγές της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και την ακροδεξιά τάση που φαίνεται να κυριαρχεί εντός του κόμματος, η Ν.Δ. επετέθη στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου διότι δεν υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία την περίοδο της χούντας.
Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ψύχραιμα και λιτά στην επίθεση χρησιμοποιώντας μια φράση που προ διακοσίων ετών είπε ο Καισάριος Δαπόντες και πολύ αργότερα παρέφρασε ο Νίκος Γκάτσος, μετατρέποντας τη «θλίψη» σε «έρωτα»: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».
Γιατί κατηγόρησε η εφημερίδα του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη τον υπουργό Παιδείας; Διότι «εκμεταλλεύτηκε» ένα διάταγμα της χούντας στο οποίο προβλεπόταν ότι οι γεννηθέντες στην Κωνσταντινούπολη, όπως ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου, μπορούσαν να μην υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Εκείνο που παρέλειψαν να σημειώσουν είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου θα έπρεπε να πάει φαντάρος στην καρδιά της χούντας, δηλαδή κάπου μεταξύ 1971-73 και τότε η στρατιωτική θητεία διαρκούσε πάνω από δύο χρόνια, αναλόγως του σώματος στο οποίο υπηρετούσε κάποιος. Τουλάχιστον έγραψαν πάντως ότι εκείνη την περίοδο συνέχιζε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο εξωτερικό.
Κι εκείνο που προφανώς δεν γνώριζαν ήταν ότι ο κ. Γαβρόγλου είχε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τουρκική ιθαγένεια, όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, και ένας από τους λόγους που η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα ήταν ότι ο ίδιος, φυσικά, δεν επιθυμούσε και δεν το έπραξε να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό. Αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει ανιθαγενής στην Αγγλία, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, να κινδυνεύει με απέλαση από εκεί και να ζητήσει την ελληνική ιθαγένεια η οποία και του δόθηκε.
Αγνοώντας τις «ασήμαντες» αυτές λεπτομέρειες και υιοθετώντας άκριτα το δημοσίευμα, στο πνεύμα λοιπόν του πάλαι ποτέ χουντικού συνθήματος «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης ενέκρινε την έκδοση ανακοίνωσης με το κάτωθι περιεχόμενο:
«Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου είπε ότι στον Στρατό πηγαίνουν όλοι και όχι μόνο οι άριστοι. Παρέλειψε να πει ότι από τους όλους εξαιρέθηκε ο ίδιος με αποφάσεις της χούντας. Προφανώς για μια ελαστική συνείδηση σαν τη δική του, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κυνισμός, η υποκρισία και η αλαζονεία αποτελούν αντίδοτο για τα πάντα. Ας πάψει, τουλάχιστον, ο κ. Γαβρόγλου να προκαλεί και να ταλαιπωρεί τον χώρο της Παιδείας, τις νεότερες γενιές των Ελλήνων και τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία».
Εκτός της προαναφερθείσης ρήσης του Δαπόντε ο κ. Γαβρόγλου απαντώντας απέδωσε τα πολιτικά κίνητρα της Ν.Δ. στην «πολιτική και ιδεολογική ήττα που υπέστη την εβδομάδα που πέρασε».
Αναφερόταν φυσικά στο νομοσχέδιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (βλέπε σελ. 20-21) στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε σφόδρα, συνδέοντας την επαναφορά του ασύλου με την καταστολή και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό με την «επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει στη χώρα καθεστώς τύπου Μαδούρο στη Βενεζουέλα».
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι «αντί να επικεντρωθεί στην ουσία των ρυθμίσεων, η Ν.Δ. θέλει να συντηρήσει ένα πολεμικό κλίμα απίστευτων διαστάσεων από κοινού με το έντυπο-συνώνυμο του κιτρινισμού. Τόσο την ενδιαφέρει η εκπαίδευση, τόσο την ενδιαφέρει ο δημοκρατικός δημόσιος λόγος, τόσο την ενδιαφέρει να προστατεύσει τη σημαία αλλά και την έννοια της αριστείας από τον ευτελισμό που υφίσταται με τις φωνασκίες της».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο επανήλθε στο ίδιο ακριβώς πνεύμα με την αρχική της ανακοίνωση: «Το χειρότερο για τον κ. Γαβρόγλου είναι πως παραμένει αμετανόητος.
Αντί να δώσει εξηγήσεις, επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία.
Για την ταμπακέρα, όμως, ούτε λέξη. Σημάδι ενοχής».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μετείχε στην αντιπαράθεση, όπως και το ΚΚΕ. Τη Ν.Δ. ακολούθησε ωστόσο το Ποτάμι με μια ολιγόλογη ανακοίνωση-ακολούθημα εκείνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει ιδεολόγος αριστερός, αλλά με λεφτά εξαργύρωσε τις υποχρεώσεις του στην πατρίδα. Αλλος ένας κλασικός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος.
* Παρεμπιπτόντως η Ν.Δ. υιοθέτησε με ανακοίνωσή της άλλο ένα δημοσίευμα φιλικά διακείμενής της κυριακάτικης εφημερίδας («Ελεύθερος Τύπος»), της γνωστής «σειράς» «ταξίδι Παππά-Αρσενίου στη Βενεζουέλα».
Η χθεσινή συνέχεια αναφέρεται στο ότι «λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβάτες προσγειώθηκε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και παρέμεινε για μία ημέρα». Και τα ερωτήματα που τίθενται, κατά τη Ν.Δ., είναι ποιοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, ποιος ο σκοπός της επίσκεψης κι αν συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας