Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Kerameos
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Κεραμέως με τη ΓΣΕΕ

Ξεσηκωμός μετά την «πόρτα» Κεραμέως σε ΓΣΕΕ για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις UPD

Ο Γ. Παναγόπουλος τόνισε πως η συνομοσπονδία επιμένει ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από αυτό • «Ο διάλογος τώρα ξεκινάει», λέει η υπουργός Εργασίας που προανήγγειλε νέο μοντέλο • «Εντολοδόχοι του ΣΕΒ λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» απαντά ο γ.γ. της ΓΣΕΕ • Καλέσματα συμμετοχής στην γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου.

Αρνητική είναι η κυβέρνηση στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν είπε ότι συζήτησαν το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή για τους Επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πώς θα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων.

«Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας πως η συνομοσπονδία επιμένει ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από αυτό.

Νέο μοντέλο για τον κατώτατο μισθό

Από την μεριά του υπουργείου αναφέρεται ότι η υπουργός άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ και σημειώνει πως με τη ΓΣΕΕ εκκινεί μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων με το σύνολο των εθνικών κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους επί του πορίσματος.

Η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι «ο διάλογος τώρα ξεκινάει», επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

«Με τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα ενεργοποιηθεί από το 2028 και μετά, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί, προκειμένου να εισακουστούν όλες οι απόψεις: τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος, συνολικά, της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πρόταση της Επιτροπής εμπεριέχει τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού είναι:

1. η προβλεψιμότητα ως προς την μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου την λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ευνοεί τις επενδύσεις.

2. η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που προστατεύει την διαμόρφωση κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,

3. η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,

4. η κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία γίνεται περισσότερο δίκαιη,

5. συνολικά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας,

6. είναι μοντέλο που χρησιμοποιείται από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ – άρα δοκιμασμένο.

Επιπλέον, προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνεται ένα Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

Προϊδεάζουν για δυναμική απεργιακή απάντηση

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στην γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Σε κάθε περίπτωση όμως και με την Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους γιατί είναι η μόνη απάντηση για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια, στα αγαθά στη στέγαση που πλήττουν όλα τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πως από τη σημερινή συνάντηση για μια φορά ακόμα επιβεβαιώθηκαν τα εξής: «Η κυβέρνηση, δείχνοντας πλήρη ασέβεια προς τη ΓΣΕΕ, δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει ΠΟΤΕ πίσω το κλεμμένο από το 2012 δικαίωμά της να διαπραγματεύεται και να υπογράφει αυτή με τους εργοδοτικούς φορείς το τι αύξηση θα πάρουν οι εργαζόμενοι και ότι για αυτήν οι άνθρωποι της δουλειάς είναι άψυχα αντικείμενα που το τι αύξηση θα πάρουν θα το αποφασίζουν κάποιοι αλγόριθμοι και μαθηματικοί τύποι!

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού αφαιρεί οριστικά από τη ΓΣΕΕ (κατά τα άλλα σέβεται την συλλογική αυτονομία…) και την πολιτική ευθύνη, θέλει να βγάλει από πάνω της, όπως έκανε με την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, ώστε τα ψίχουλα που θα συνεχίζουν να πετάνε (αμφισβητείται και αυτό) στους εργαζόμενους, οι αλγόριθμοι και οι μαθηματικοί τύποι να μην τα χρεώνεται η ίδια».

«Σε αυτή την κυβέρνηση που με δεκάδες πράξεις (κατάργηση 8ωρου, κατάργηση πενθήμερου κ.α.) έχει δείξει ότι γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι είναι μηχανές για την παραγωγή κέρδους, μια απάντηση χωρά “Εντολοδόχοι του ΣΕΒ λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”. Ως ΓΣΕΕ καλούμε όλους τους εργαζόμενους της χώρας κάθε ώρα, κάθε στιγμή, με κορύφωση την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη, όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα: “ότι είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε αριθμοί”

Απαιτούμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή ζωή»

Τις δηλώσεις της υπουργού στηλίτευσε και το ΠΑΜΕ. Ο Γιάννης Τασιούλας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ υπογράμμισε πως η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας για τον κατώτερο μισθό επιβεβαιώνει ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται ένας μηχανισμός, ως συνέχεια του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, που θα λειτουργεί ως μόνιμος κόφτης των μισθών και με πρόβλεψη εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες να μειώνεται, όπως έγινε το 2012.

«Στην πράξη αυτό που προετοιμάζεται είναι η διαμόρφωση ενός κατώτερου μισθού που θα είναι αποτέλεσμα των κριτηρίων της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η υπουργός Εργασίας θα εκδίδει το «διάταγμα» των κουτσουρεμένων μισθών που θα εξασφαλίζουν στην μεγαλοεργοδοσία αυτό που ζητάει διακαώς: Φθηνή εργατική δύναμη, μισθούς και μεροκάματα συμπιεσμένα όλα προς τα ελάχιστα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που προετοιμάζεται να υλοποιηθεί με νόμο της κυβέρνησης πολύ σύντομα, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, ναυτεργάτες, στον επισιτισμό, τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά επαγγέλματα, οι οικοδόμοι θα απαντήσουν με τον αγώνα τους, τις κλαδικές απεργίες τους και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους με την επιτυχία της μεγάλης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

Εκεί, στον αγώνα, στην απεργία, στην διεκδίκηση, θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που διεκδικούμε, αυτό που έχουμε ανάγκη.

Μπορεί η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη, αλλά θα καταλάβει και τη δική μας θέληση και απόφαση να αγωνιστούμε για τη ζωή μας και τις ανάγκες μας», σημειώνει σε δήλωσή του.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη μαζί με την υπουργό, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης και συμμετείχε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, καθώς και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Τη ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Ταχματζίδης, ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Φωτόπουλος, ο Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, η Νομική Σύμβουλος Σοφία Καζάκου, ο Γραμματέας Οργανωτικού Ευάγγελος Μουτάφης, ο Γραμματέας Οικονομικού Γεώργιος Γεωργακόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιάννης Τασούλας, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιώργος Αργείτης.

►Έπεται η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεσηκωμός μετά την «πόρτα» Κεραμέως σε ΓΣΕΕ για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας