Σε συντονισμένους αγώνες υπό την ευθύνη της ΑΔΕΔΥ, με στόχο όχι μόνο την αποτροπή ενδεχόμενων περικοπών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και την επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ανθυγιεινές συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας) συναποφάσισαν να προχωρήσουν το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων και ομοσπονδίες του Δημοσίου που εκπροσωπούν κλάδους που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Αφορμή για τη χθεσινή σύσκεψη αποτέλεσε η πρόσφατη υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση 17μελούς ομάδας εργασίας, η οποία καλείται έως τις 30 Μαΐου να προτείνει αλλαγές, υποβάλλοντας μελέτη στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Υγείας). Στόχος είναι να επανακαθοριστεί ποιοι εργαζόμενοι θα είναι δικαιούχοι και τι επίδομα θα λαμβάνουν.
Αυτή η εξέλιξη έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των εργαζομένων. Για την ΑΔΕΔΥ «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει στόχο την περικοπή του επιδόματος και τον περιορισμό των εργαζομένων που το δικαιούνται».
Σήμερα, οι δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίζονται σε περίπου 60.000. Οι περισσότεροι απασχολούνται στους ΟΤΑ και στον τομέα της Υγείας.
Δικαιούχοι είναι μόνο μόνιμοι υπάλληλοι, ωστόσο, για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου η βαριά και ανθυγιεινή εργασία δεν «μετρά» στο συνταξιοδοτικό.
Η ανησυχία των εργαζομένων δεν πηγάζει μόνο από το ενδεχόμενο διαχείρισης του θέματος σαν να είναι ακόμη ένας «οικονομικός δείκτης» που πρέπει να περικοπεί, αλλά και από τα περί «ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία». Μια απαίτηση που επανειλημμένα αποτυπωνόταν σε νομοσχέδια για τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, πλην του τελευταίου «πολυνόμου» με τα προαπαιτούμενα.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά ειδικό μισθολογικό καθεστώς, σε λιγότερες ειδικότητες, υπό την έννοια ότι έχουν διασφαλιστεί εργασιακές συνθήκες που απαλύνουν τις επιπτώσεις των υπόλοιπων ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στις διατάξεις του «πολυνόμου» υπάρχει η απαίτηση για αυξημένα μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και έτσι, ο συνδυασμός των παραπάνω έχει δημιουργήσει την ανησυχία σε εργαζόμενους ότι οι περικοπές θα έρθουν «στο όνομα της εργασιακής ασφάλειας».
Μια πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο όσων συναποφάσισαν ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, ΠΟΕ-ΠΦΥ), προγραμματίζεται για τη Μεγάλη Τρίτη, 3 Απριλίου (11.00), στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Νέες κινητοποιήσεις θα οργανωθούν μετά το Πάσχα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΑΔΕΔΥ θα ζητήσει επίμονα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, και με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, διεκδικώντας την εκπροσώπηση των εργαζομένων στη 17μελή επιτροπή.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν εκπροσωπούνται ούτε η ΑΔΕΔΥ ούτε η ΓΣΕΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας