Στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκατάλειψη της λιτότητας και την άσκηση μιας πιο επεκτατικής πολιτικής στη Νότια Ευρώπη, εφόσον θα είναι η νέα κυβέρνηση, εντάσσεται εκ των πραγμάτων το συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον, που θα γίνει στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου 2015. Το συνέδριο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εκ νέου «απόβαση» των Αμερικανών στη Γηραιά Ηπειρο, με την πολιτική και οικονομική ελίτ των ΗΠΑ να «μεταλαμπαδεύει» εκ του σύνεγγυς πλέον στην Ευρώπη το μοντέλο της «άνετης ποσοτικής χαλάρωσης» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την προώθηση της απασχόλησης. Ηδη, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, το νέο «δολάριο» και η πολιτική Ομπάμα πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και την τιθάσευση της ανεργίας.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Ελλάδα είχε η Γιάννα Αγγελοπούλου, επίλεκτο μέλος της διοίκησης του Ιδρύματος, που αντικειμενικά φαίνεται να επιτυγχάνει την επιστροφή της στον δημόσιο βίο της χώρας και την έξοδο από την απομόνωση στην οποία την είχαν υποχρεώσει μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οι κυβερνήσεις των δύο τότε κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή αυτών που θα προσκληθούν στο συνέδριο ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην οικογένεια Κλίντον, που θα παρευρεθεί σύσσωμη, με την κ. Κλίντον να προετοιμάζεται τις ημέρες εκείνες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Ομιλητής στο συνέδριο θα είναι οπωσδήποτε ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, και θα προσκληθούν αρχηγοί κομμάτων και παράγοντες του επιστημονικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου.
Αμερικανός εμπειρογνώμων του Ιδρύματος Κλίντον, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, μας έλεγε ότι στο συνέδριο θα αντιπαρατεθούν δύο σχολές σκέψης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης: Αυτή της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία με κύριο εργαλείο τη διοχέτευση χρήματος στην αγορά, που υποστηρίζεται με παραλλαγές από τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς και σοσιαλιστές στην Ευρώπη. Και δεύτερον, η σχολή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, που επιμένει στην προτεραιότητα της μείωσης των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας ή και καταστρέφοντας το κοινωνικό κράτος. Είναι η σχολή που εκπροσωπείται από τους Μέρκελ και Σόιμπλε. Είναι πολύ πιθανό να προσκληθούν να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, καθώς και επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών και τραπεζών. Γι’ αυτό τα στελέχη του Ιδρύματος «ψάχνουν» από τώρα τις ημερομηνίες ώστε να μη συμπέσει το συνέδριο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που τοποθετείται στις 25-26 Ιουνίου.
Υψηλά ιστάμενα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν το συνέδριο σημαντικό βήμα για την προώθηση της ελάφρυνσης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, τόσο με τις διμερείς επαφές στο περιθώριό του όσο και με τις «από άμβωνος» ομιλίες. Εκτιμούν ότι τον Ιούνιο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές για μείωση (διαγραφή) του χρέους. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σκέψεις να παρουσιαστεί στο συνέδριο ειδική έκθεση για τις επιπτώσεις που προκάλεσε στους Ελληνες η περίοδος σκληρής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα, με ειδικές αναφορές στην ανθρωπιστική κρίση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας