Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον τα λουκέτα στην πραγματική οικονομία και οι προσφυγές των εταιρειών για προστασία από τους πιστωτές τους στον Πτωχευτικό Κώδικα.
Η περίπτωση της «Μαρινόπουλος», αλλά και εκείνη της εταιρείας πετρελαιοειδών JΕΤΟΙL Mamidoil, όπως και εκατοντάδων άλλων μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων που προηγήθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016 ή θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, δεν αποτελούν παρά συμπτώματα μιας κρίσης που σοβεί εδώ και επτά χρόνια και δεν δείχνει κανένα σημάδι εκτόνωσης.
Αντίθετα, είναι βάσιμες οι ανησυχίες πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στους μήνες που ακολουθούν.
Η ρευστότητα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και δεν επαρκεί για όλους, παρά τις προσπάθειες να ενεργοποιηθούν ταχύτερα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα κεφάλαια του Επενδυτικού Νόμου, η οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται σταθερά από πέρυσι τον Ιούλιο σε βαθιά ύφεση (-1,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2016), τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα του τρίτου Μνημονίου ανεβάζουν τον φορολογικό λογαριασμό του δεύτερου 6μήνου στα 27 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμους πόρους και συμπιέζοντας την κατανάλωση, ενώ πλέον με την άλωση των τραπεζών από τα funds και την ενεργοποίηση των εργαλείων διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, το τραπεζικό σύστημα ανοίγει διάπλατα το ντουλάπι με τους επιχειρηματικούς σκελετούς και η οικονομία εισέρχεται στην τελική και πιο επίπονη φάση του μεγάλου ξεκαθαρίσματος.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω και ελλείψει των απαραίτητων εκείνων αντίμετρων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τους κραδασμούς στην πραγματική οικονομία, από την οποία απουσιάζουν οι μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και το επενδυτικό και οικονομικό ρίσκο επιδεινώνεται λόγω του Brexit, υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθεί η ευκαιρία ανάκαμψης στο β’ εξάμηνο του έτους, αλλά η φετινή και η επόμενη χρονιά, όπως ισχυρίζονται ξένοι και εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, να «πνιγούν στο αίμα» μιας πολύ μεγαλύτερης ύφεσης από εκείνη που έχουν υπολογίσει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Η τελευταία εβδομάδα, με τις προσφυγές της «Μαρινόπουλος» και της JΕΤΟΙL στο άρθρο 99, ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων μηνών, όμως συνολικά το 2016 έχει σημαδευτεί από ηχηρά κανόνια επιχειρήσεων που έρχονται ως συνέπεια των από καιρό συσσωρευμένων προβλημάτων, της προσπάθειας κάποιων επιχειρηματιών να φορτώσουν προβληματικές επιχειρήσεις στις τράπεζες και, ώς έναν βαθμό, της ετεροχρονισμένης επίπτωσης των capital controls.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως λ.χ. η περιπέτεια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», τα προβλήματα αποφεύχθηκαν χάρη στην εξαγορά από ανταγωνιστές (όμιλος Παντελιάδη), σε άλλες, όπως η Forthnet, λόγω της συμφωνίας αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, ενώ σε άλλες εξετάζεται μετοχοποίηση χρεών (π.χ. Euromedica).
Από τα ηχηρά λουκέτα των προηγούμενων εβδομάδων ήταν εκείνα του ξενοδοχείου «Athens Ledra» στα τέλη Μαΐου, που κατέβασε ρολά, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι θέσεις εργασίας 150 εργαζόμενων καθώς και της εταιρείας security «Πυρσός», στην οποία απασχολούνταν περίπου 700 άτομα.
Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο το λουκέτο στα 45 καταστήματα της ιστορικής αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών», με θύματα 450 εργαζομένους, νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο η βιομηχανία ΙΜΑΣ, η οποία έβαλε λουκέτο με απόφαση της μητρικής της εταιρείας ContiTech, ενώ τον Ιανουάριο είχε κλείσει η ιστορική χαρτοβιομηχανία της Softex, ιδιοκτησίας της Bolton Group, η εταιρεία χαρτοκιβωτίων ΒΙΣ του ομίλου Φιλίππου, τα σούπερ μάρκετ «Λάρισα» κ.λπ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας