Με την επιστροφή της σε κλίμα εργασιακής ηρεμίας, αλλά και σε δείκτες κερδοφορίας, έπειτα από ένα δύσκολο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (που σήμαινε και απώλειες θέσεων εργασίας), η ΣΕΚΑΠ επιδιώκει μια νέα αφετηρία.
Κύριος στόχος της καπνοβιομηχανίας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, η αύξηση των εξαγωγών, με άνοιγμα σε νέες αγορές και την παραγωγή νέων προϊόντων, και λιγότερο η αύξηση του μεριδίου της εγχώριας αγοράς, όπως συνεπάγονται οι δηλώσεις των ιθυνόντων της εταιρείας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Για το 2015 οι πωλήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν στο 59,5% του συνολικού όγκου πωλήσεων του κύκλου εργασίας (809.335.325 τεμ. τσιγάρα). Για το ίδιο έτος, το εγχώριο μερίδιο αγοράς ανήλθε μόλις στο 4%. Τα κέρδη ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ.
Από την Ξάνθη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής, η ΣΕΚΑΠ εξάγει τσιγάρα σε Πορτογαλία, Λιβύη, Κόσοβο, Ουκρανία, Τουρκμενιστάν, Κορέα και βεβαίως στη Ρωσία, με άδεια της μητρικής Donskoy Tabak.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, Αρ. Νταβιντιάν, η καπνοβιομηχανία εστιάζει στο να διευρύνει τη δυναμική της στην αγορά της Ε.Ε. και κοιτάζει με ενδιαφέρον τις ασιατικές αγορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένο, σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ, Κον. Γκαλανίντι, ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 5,5% (22,4 εκατ.), αποδίδοντας στο Δημόσιο 89 εκατ. σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη.
Ο δείκτης EBITDA αυξήθηκε κατά 58% (4,1 εκατ.) σε σχέση με το 2014, φτάνοντας σήμερα στο 18%, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ξεπερνούσε το 8%. Σύμφωνα με τον ίδιο, 308 εκατ. ευρώ φόρων έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο μεταξύ 2013-2015.
Η ΣΕΚΑΠ αγοράστηκε τον Αύγουστο του 2013 από τον όμιλο Agrokom του Ι. Σαββίδη, ο οποίος έχει δαπανήσει συνολικά 35,9 εκατ. ευρώ στην ελληνική καπνοβιομηχανία (5 εκατ. κόστος αγοράς, 25 εκατ. αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 1,7 εκατ. αποζημιώσεις εργαζομένων, 4,2 εκατ. επενδύσεις σε εξοπλισμό).
Στη ΣΕΚΑΠ εργάζονται σήμερα 172 εργαζόμενοι, από τους 268 το 2013. Ενα δυναμικό απεργιακό μπαράζ ήταν η απάντηση στις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και τις ατομικές συμβάσεις που πρότεινε η βιομηχανία.
Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με εργαζόμενους η συζήτηση άνοιξε με την επισήμανση ότι πλέον επικρατεί εργασιακή ηρεμία, έκλεισε όμως με τον υπολογισμό μισθολογικών μειώσεων 25%-40%.
Περιέγραψαν ότι εκκρεμούν εφέσεις επί δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν απολυμένους, καθώς και ένα ακόμα δικαστήριο, στον απόηχο της άρνησης περίπου 60 συναδέλφων να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Οσον αφορά το μέλλον της στελέχωσης της ΣΕΚΑΠ, μια φράση του κ. Γκαλανίντι δείχνει ότι είναι θολό: «Μελλοντικές αλλαγές στον αριθμό των εργαζομένων θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν».
Η συνέντευξη Τύπου, πάντως, έκλεισε με τον ίδιο να αισιοδοξεί ότι η ΣΕΚΑΠ «θα αναπτυχθεί με καλούς ρυθμούς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας