Η διαγραφή του ελληνικού χρέους έπρεπε να είχε γίνει από το 2010, σύμφωνα με τη Σούζαν Σάντλερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ. Το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος επιρρίπτει ευθύνες στο Ταμείο ότι υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του.
Η Σούζαν Σάντλερ, που λόγω θέσης ένα γνώστρια του θέματος, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» διερωτάται «τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι». Επισημαίνει πως μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επίσης υποστηρίζει πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους». Όπως εξηγεί, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αναστραφεί απότομα και κανείς θα πρέπει να φυλάγεται.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρει ότι διατηρεί έως σήμερα αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.
Η κ. Σάντλερ προσθέτει πως μπορεί οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων, ωστόσο αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια πιθανότατα δεν θα αποπληρωθούν ποτέ πλήρως.
Τον Ιανουάριο στην Αθήνα το ΔΝΤ
Η «διαπραγματευτική αποστολή» του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα τον Ιανουάριο με στόχο την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Μάρεϊ δήλωσε ότι πρόθεση της ομάδας είναι να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις και αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο «προκήρυξης πρόωρων εκλογών». Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης, καθώς και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.
Όσον αφορά τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε: «Διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή». Επίσης πρόσθεσε ότι οι αρχές της Ελλάδας δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα», αλλά όπως προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους, μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα το υποβάλει.
Εξήγησε επιπλέον ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και «επανακτούν» τη σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.
Ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρν για τις «πολιτικές πρωτοβουλίες» του, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει «σχετική επικοινωνία». Τόνισε επίσης ότι δεν είχε γνώση αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να λειτουργήσουν «αποσταθεροποιητικά» για την οικονομία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ μίλησε για «συνήθη μεταβλητότητα» σε χώρες όπου γίνονται εκλογές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας