Με καθυστέρηση πλέον του ενός έτους το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το πώς ακριβώς εξελίσσεται ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την «ομαλή εξέλιξη» της υπόθεσης.
Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2012 και ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου της μεταπολίτευσης, προέβλεπε ότι η γερμανική εταιρεία θα αποζημίωνε με 170 εκατ. ευρώ το ελληνικό κράτος και θα έκανε επενδύσεις 100 εκατ. στη θυγατρική της στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε το ζήτημα για περίπου 1,5 χρόνο έκανε λόγο για ζημία του Δημοσίου από την υπόθεση των «μαύρων ταμείων», ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο μόνος όρος του συμβιβασμού που αφορούσε πραγματικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αυτός της δημιουργίας ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, στο οποίο θα απασχολούνταν πάνω από 700 εργαζόμενοι, φαίνεται να μένει στα χαρτιά. Στη γραπτή απάντησή του προς τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υποβάλει τη σχετική ερώτηση στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «αναμένει την υποβολή σχεδίου επενδυτικής πρότασης», παρ’ όλο που έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε.
Για την υποχρέωση επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ στο ελληνικό τμήμα της Siemens, το υπουργείο αναφέρει πως ο όρος έχει επιτευχθεί μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 157 εκατ. ευρώ, συνολικά για τις εταιρείες Siemens A.E., Siemens Diagnostics ABEE και Kintec A.E.
Αναφορικά με το σημείο της συμφωνίας που προέβλεπε την παροχή 80 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο μέσω συμψηφισμού απαιτήσεων της εταιρείας, το ΥΠΟΙΚ απαντά πως έχουν ήδη διαγραφεί 73,8 εκατ. ευρώ ανεξόφλητες εισπρακτέες απαιτήσεις της Siemens και έχουν βρεθεί και οι εναπομείνασες.
Σχετικά με τον όρο της παροχής 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου, το υπουργείο αναφέρει πως έχουν δοθεί ή θα δοθούν:
■ 12,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ανιχνευτικών μηχανημάτων (X-rays).
■ 1,5 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό πληροφορικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
■ 4 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα γραφεία τόσο της Εισαγγελίας Διαφθοράς όσο και του Εθνικού Συντονιστή.
■ 4 εκατ. ευρώ για 80 ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα σε συνεργία με το ΙΚΥ.
■ 8,5 εκατ. ευρώ για προγραμματικές συμφωνίες με ερευνητικά κέντρα.
■ 18,1 εκατ. ευρώ για 500 υποτροφίες σε διάστημα πέντε ετών.
■15,7 εκατ. σε ιατρικό εξοπλισμό για τα υπουργεία Υγείας και Αμυνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας