Στα 139 ευρώ η μεγαβατώρα κλείνει η χονδρική τιμή ρεύματος το 2024 σήμερα, τελευταία μέρα του χρόνου. Η μέση τιμή του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 101 ευρώ που ήταν όλο τον χρόνο, αλλά με ακραίες διακυμάνσεις από -1 ευρώ (αρνητική τιμή) έως 942 ευρώ (!), οι οποίες αποκαλύπτουν το σύνηθες κερδοσκοπικό παιχνίδι από τους παραγωγούς ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας. Οι ανάλογες αποκλίσεις ελάχιστης και μέγιστης χονδρικής τιμής σε μία και μόνη μέρα όπως η σημερινή -από 99 έως 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα- δείχνουν και πόσο ευάλωτη σε μια νέα ενεργειακή κρίση, με ακραίες εκτινάξεις στις τιμές, είναι η ελληνική αγορά ενέργειας.
Για σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το 51% του ρεύματος προήλθε από τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή από τις ΑΠΕ τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες δεν αντιστάθμισε την ακριβή παραγωγή ρεύματος. Η μεγάλη εξάρτηση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από το αέριο, με δεδομένη την απειλούμενη νέα κρίση στην Ε.Ε. με επίκεντρο την πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω του δικτύου της Ουκρανίας, εύλογα προκαλεί ανησυχίες για το πώς μπορεί να επηρεαστούν στη διάρκεια του 2025 οι τιμές του οικιακού ρεύματος.
Από την κυβερνητική πλευρά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός «έκτακτης ανάγκης». Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιορίζεται στο να διατηρήσει την κρατική επιδότηση στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα (1,5 λεπτό/κιλοβατώρα τον Δεκέμβριο) ώστε να κινηθεί η τελική λιανική τιμή κοντά στα 15 λεπτά. Πράγμα που διευκολύνει και την τιμολογιακή «γενναιοδωρία» των παρόχων να ανακοινώνουν περίπου σταθερές τιμές τους τελευταίους μήνες.
Η Protergia έχει ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοινώσει για Ιανουάριο σταθερή τιμή (15,9 λεπτά/kwh για το πράσινο τιμολόγιο), στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι, που εξακολουθούν με την τιμολογιακή πολιτική τους να ωθούν τα νοικοκυριά προς τα σταθερά μπλε τιμολόγια, παρότι από τον ερχόμενο μήνα (17/1) καταργούνται όσα από αυτά έχουν διάρκεια κάτω από 12 μήνες. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι πάροχοι ρεύματος δεν χάνουν το δικαίωμα να πουλάνε σταθερά τιμολόγια ολιγόμηνης διάρκειας, απλώς υποχρεώνονται να τα σημαίνουν με άλλο χρώμα.
Τι θα γίνει αν η κατάσταση στο καζίνο ενέργειας ξεφύγει, λόγω ουκρανικού μπλόκου στο ρωσικό αέριο, από την ήδη ακριβή «κανονικότητα» που είναι σήμερα; Σ’ αυτό ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ηλεκτροπαραγωγοί και πάροχοι έχουν απάντηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας