Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
gsee - kerameos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το πόρισμα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2022/2041 που απεστάλη από την υπουργό στους κοινωνικούς εταίρους ως βάση συζήτηση για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, δεν εξυπηρετεί το πνεύμα των ευρωπαϊκών θεσμών

ΓΣΕΕ: Πραγματικές αυξήσεις μόνο με συλλογικές συμβάσεις

Κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ● Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος, συνολικά, της απασχόλησης, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας.

Με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει να επαναφέρει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ούτε επιθυμεί να εντάξει στο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου την πλήρη κάλυψη της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, αποχώρησε το προεδρείο της ΓΣΕΕ από τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

«Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση για να συζητήσουμε το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πώς θα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων.

Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Εμείς επιμένουμε ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και με τη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους, γιατί είναι η μόνη απάντηση για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί, οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια στα αγαθά, στη στέγαση που πλήττει όλα τα νοικοκυριά», επισήμανε ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας οργάνωσης.

Κατά τη συζήτηση, στην οποία μετείχε και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, το προεδρείο της ΓΣΕΕ διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις: Το πόρισμα για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. 2022/2041 που απεστάλη από την υπουργό στους κοινωνικούς εταίρους ως βάση συζήτηση για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, δεν εξυπηρετεί ούτε το πνεύμα των ευρωπαϊκών θεσμών, για τους εξής βασικούς λόγους:

● Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες με τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις αποκλείονται από τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών.

● Απουσιάζει, ακόμη και ως αναφορά, η πρόνοια της Οδηγίας για την υποχρέωση των κρατών-μελών να ενισχύσουν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε να καλύπτεται το 80% των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

● Δεν προβλέπεται οδικός χάρτης για την ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

● Εισάγεται η ιδέα του αλγόριθμου για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού με την επίκληση στο γαλλικό παράδειγμα, αλλά παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στη Γαλλία λαμβάνονται υπόψη σοβαρά τα επίσημα -και αξιόπιστα- στατιστικά στοιχεία με τα οποίο προσμετράται η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

● Η ένταξη και του εισαγωγικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στο ίδιο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού με αυτόν των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπει το πόρισμα, αλλοιώνει την όλη διαδικασία γιατί εισάγει δημοσιονομικές παραμέτρους στην ιδιωτική αγορά.

Η υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε πως θα ξεκινήσει ξεχωριστή διαδικασία διαλόγου για την αναθέρμανση των κλαδικών συμβάσεων. «Με τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταγράψουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του πορίσματος που εξέδωσε η Επιστημονική Επιτροπή» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

«Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα ενεργοποιηθεί από το 2028 και μετά, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία. Παράλληλα, προτείνεται ένα σχέδιο δράσης για αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και να ενισχύσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχιστεί, προκειμένου να εισακουστούν όλες οι απόψεις: τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών, ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος, συνολικά, της απασχόλησης.» κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Επεται η συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Τη ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Ιωάννης Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Ταχματζίδης, ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Φωτόπουλος, ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Δεληγιαννάκης, η νομική σύμβουλος Σοφία Καζάκου, ο γραμματέας Οργανωτικού Ευάγγελος Μουτάφης, ο γραμματέας Οικονομικού Γεώργιος Γεωργακόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιάννης Τασούλας, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιώργος Αργείτης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΓΣΕΕ: Πραγματικές αυξήσεις μόνο με συλλογικές συμβάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας