Σταδιακά τείνουν να εκλείψουν παντελώς τα ζητήματα στα οποία οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν την κατατάσσουν στους πρώτους από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση – με τη γνωστή «παρέα» της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενίοτε δε και της Ουγγαρίας και χωρών της Βαλτικής. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποια κοινωνική στατιστική, αλλά για κάτι που αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τον βαθμό ψηφιοποίησής τους.
Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat με τίτλο «Πόσο έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.» τα στοιχεία είναι ξανά αποκαρδιωτικά για τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Οπως βεβαιώνει το παρατιθέμενο διάγραμμα, η Ελλάδα είναι τρίτη στην Ε.Ε. στο ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν «πολύ χαμηλή» ψηφιακή ένταση με 56,2%, με πρώτες τη Ρουμανία με 72,1% και τη Βουλγαρία με 70,6% και τέταρτη τη Σλοβακία με 56,1%.
Στην κατηγορία των επιχειρήσεων με «χαμηλή» ψηφιακή ένταση, η θέση της Ελλάδας βελτιώνεται αισθητά (ποσοστό 27,9%), αλλά όχι για καλό λόγο: επειδή το μακράν υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεών της είναι στην παρακάτω κατηγορία της «πολύ χαμηλής» έντασης για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως.
Εκεί που ανακτά ξανά μία από τις τρεις τελευταίες θέσεις είναι στην κατηγορία «πολύ υψηλή» στην οποία ανήκει μόλις το 2,8% των επιχειρήσεών της, με τη Βουλγαρία στη προτελευταία θέση με 1,6% και τη Ρουμανία πρώτη από το τέλος με 1,3%.
Στην άλλη περίοπτη κατηγορία, των επιχειρήσεων με «πολύ υψηλή» ψηφιακή ένταση, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος με 13,1%, με δεύτερη τη Βουλγαρία με 8,1% και πρώτη τη Ρουμανία με 7,9%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι επιχειρήσεις με χαμηλή, υψηλή και πολύ υψηλή ψηφιακή ένταση έχουν το «τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης». Επομένως, στην Ελλάδα η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει αυτό το «τουλάχιστον βασικό επίπεδο». Σε αυτό κατατάσσονται οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση τουλάχιστον 4 από 12 επιλεγμένες ψηφιακές τεχνολογίες [όπως τεχνολογία ΑΙ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαχείριση πελατολογίου (CRM) ή υπολογιστικό νέφος] ή πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 1% των συνολικών πωλήσεων.
Σύμφωνα με έναν από τους στόχους της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας, πάνω από το 90% των ΜμΕ της Ε.Ε. θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030.
Στον αντίποδα της ομάδας των πρώτων από το τέλος (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), η ομάδα των πρωτοπόρων απαρτίζεται από τις Φινλανδία, Μάλτα και Ολλανδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας