Με αφορμή τις ηλεκτρονικές απάτες που λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) απηύθυνε επιστολή στους υπουργούς Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, στην οποία αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και προτείνει μέτρα, προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί.
Οι έμποροι του Πειραιά σημειώνουν ότι η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κράτους, επιχειρήσεων και καταναλωτών, που θα περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους, βελτίωση του νομικού πλαισίου, ενημέρωση και εκπαίδευση, απλοποίηση διαδικασιών και προώθηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ένα δίκαιο και υγιές online περιβάλλον, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της οικονομίας στο σύνολό της.
Επισημαίνουν ότι «είναι κοινά αποδεκτό πως το ηλεκτρονικό εμπόριο γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια, αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέροντας παράλληλα ευκολία και ποικιλία επιλογών στους καταναλωτές», ωστόσο τονίζουν ότι παράλληλα με την ανάπτυξή του αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές απάτες, το «ηλεκτρονικό παρεμπόριο», το οποίο έχει πάρει τεράστια έκταση και στην Ελλάδα, πλήττοντας τους καταναλωτές, αλλά και τις νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις.
Κάνουν γνωστό ότι από τα πιο συνηθισμένα είδη απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η δημιουργία ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων που μιμούνται την εμφάνιση και το όνομα γνωστών brands ή καταστημάτων, η αποστολή ψεύτικων emails ή sms που προτρέπουν να δώσει ο καταναλωτής τα προσωπικά του στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πιστωτικής κάρτας, η χρέωση για προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν αγοράστηκαν ποτέ κ.ά. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί απάτες από μεγάλες πλατφόρμες όπου γίνονται υποτιμολογήσεις αγαθών, καταναλωτές δεν λαμβάνουν αποδείξεις ή λαμβάνουν μειωμένες αποδείξεις με σκοπό την αποφυγή χρεώσεων από τα τελωνεία.
«Οι ηλεκτρονικές απάτες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις νόμιμες επιχειρήσεις» υποστηρίζουν, μεταξύ αυτών, όπως λένε, η μείωση φορολογικών εσόδων, καθώς η φοροδιαφυγή στερεί έσοδα από το κράτος, η αύξηση κόστους για λήψη μέτρων ασφαλείας από τις επιχειρήσεις και η απώλεια εσόδων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας