Η θαλάσσια διασύνδεση Βόλου-Αλεξάνδρειας, μια ιδέα που συζητείται εδώ και καιρό ανάμεσα στις δύο χώρες, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο λιμάνι και στην πόλη του Βόλου, ανταποδίδοντας επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της 1ης Κοινής Επιτροπής Θαλάσσιων Υποθέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια.
Στον Βόλο, παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Τομέα Θαλάσσιων Μεταφορών του αιγυπτιακού υπουργείου Μεταφορών, υποναύαρχος Reda Ismael, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας, υποναύαρχος Nihad Shaheen, ο ακόλουθος Θαλάσσιων Μεταφορών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ε.Ε., Αντώνης Αβρανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης, και ο γενικός γραμματέας, Χαράλαμπος Τσοχαταρίδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), Σωκράτης Αναγνώστου, ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η δρομολόγηση πλοίου RO/RO από τον Βόλο στην Αλεξάνδρεια, στη συνέχεια της σύνδεσης που είχε ο Βόλος με τη Συρία και σταμάτησε τη δεκαετία του 1980. «Πιστεύουμε ότι γρήγορα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα από την Ε.Ε. που είναι απαραίτητα πρώτα για τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά για την επιδότηση της γραμμής. Είναι πολύ θετική και η αιγυπτιακή πλευρά» επισήμανε, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι στην Ε.Ε. για τη σύνδεση της Ευρώπης με τρίτες χώρες και δύναται να επιδοτηθεί η γραμμή Βόλος - Αλεξάνδρεια για έναν χρόνο.
Από την πλευρά του, ο υποναύαρχος Reda Ismael είπε ότι «βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση να εργαζόμαστε και να μελετάμε πάνω σε αυτό το εγχείρημα. Η μελέτη βιωσιμότητας θα μας υποδείξει τον τύπο του πλοίου για τη συγκεκριμένη γραμμή».
Ο Αντώνης Αβρανάς χαρακτήρισε μεγάλο όφελος τη συγκεκριμένη γραμμή, ωστόσο επανέλαβε ότι η μελέτη βιωσιμότητας θα δείξει αν υπάρχει ενδιαφέρον και ανάλογα με το αποτέλεσμα της μελέτης θα προχωρήσουν, διευκρινίζοντας ότι αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε τα δύο λιμάνια θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο χρηματοδότησης της μελέτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας