Αντιφατικά, όπως και το ίδιο το δείγμα, είναι τα ευρήματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο. Στον έναν πόλο, επιβεβαιώνεται ξανά η απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση.
Στον άλλο πόλο, το οικονομικό κλίμα, οι επιχειρηματικές αλλά και οι καταναλωτικές προσδοκίες παρουσιάζουν βελτίωση. Δεν πρόκειται για αντίφαση της έρευνας, αλλά για αντίφαση κοινωνική: τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες συνθέτουν το δείγμα της έρευνας, με αναλογία 1.000 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και 1.500 καταναλωτές, ενώ και στο εσωτερικό της ομάδας των καταναλωτών υπάρχουν οι αυτονόητες εισοδηματικές διαφοροποιήσεις.
Ωστόσο, παρ’ όλα τα ζητήματα σχετικά με τη σύνθεση του target group της έρευνας, οι απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές των νοικοκυριών (τις οποίες η έρευνα χωροθέτησε στην... τελευταία της σελίδα) είναι εντυπωσιακές. Συγκεκριμένα:
● Το 64% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».
● Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «έχει χρεωθεί για να τα βγάλει πέρα» παραμένει σταθερό στο 7%.
● Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώθηκε σε +18,9 μονάδες από +15,9.
Κατά τα άλλα, μικρή βελτίωση (που δεν αλλάζει ουσιαστικά τη ζοφερή εικόνα) προκύπτει από τις απαντήσει σε δύο ακόμη ερωτήσεις:
● Οσοι αναφέρουν ότι «έχουν βάλει χέρι» στις αποταμιεύσεις για να τα βγάλουν πέρα, μειώθηκαν ελαφρά από 14% σε 11%.
● Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξήθηκε από 15% σε 18%.
● Ο δείκτης αβεβαιότητας (ποσοστό των νοικοκυριών που μπορούν να προβλέψουν εύκολα ή σχετικά εύκολα τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις) αυξήθηκε σε 59%, από 57% τον προηγούμενο μήνα.
● Ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές αποκλιμακώθηκε από 32,1% τον Φεβρουάριο σε 23% τον Μάρτιο.
Οσον αφορά τις επιχειρηματικές προσδοκίες, τα ευρήματα είναι γενικά θετικά, αν και με αντιφατικά στοιχεία:
● Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες, από 101,6 μονάδες.
● Ο σχετικός δείκτης στις Κατασκευές μειώθηκε από 156,7 σε 152,9. Εντός του τομέα, παρατηρήθηκε αισθητή υποχώρηση στα δημόσια έργα και, αντίθετα, ήπια αύξηση στις ιδιωτικές κατασκευές.
● Στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται έντονη υποχώρηση του δείκτη (από 114,8 σε 98) και απαισιοδοξία για τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα. Εντός του τομέα υποχωρούν όλοι οι επιμέρους δείκτες, με την εξαίρεση των δεικτών Υφασμάτων - Ενδυσης - Υπόδησης και Οικιακού εξοπλισμού.
● Τέλος, στις Υπηρεσίες καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών και αισιοδοξία για τη μελλοντική ζήτηση. Σημαντική ενίσχυση για τον υποδείκτη Ξενοδοχεία - Εστιατόρια - Τουριστικά πρακτορεία (από 120,6 σε 134,9) καθώς και για τον υποδείκτη Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, ενώ αντίθετα πτωτικά κινήθηκαν ο δείκτης στις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες και στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας