Σύμφωνα με δημοσιοποιημένες πληροφορίες, oι οποίες δεν έχουν διαψευσθεί, στις λίστες που αποστέλλουν στα σούπερ μάρκετ οι επιχειρήσεις (βιομηχανίες, χονδρέμποροι, εισαγωγείς) περιλαμβάνονται ανατιμήσεις που κινούνται κατά μέσο όρο στο 6%, ενώ σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν διψήφια ποσοστά.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρονται ανατιμήσεις σε περίπου 100 κωδικούς, μεταξύ άλλων από 20% έως 55%, στα κρασιά ώς 19%, κονσέρβες έως 14%, κριτσίνια έως 10%, όσπρια και ρύζι έως 10%, μπάρες δημητριακών 9%, δημητριακά για πρωινό έως 8%, πατατάκια έως 8%, κατεψυγμένα λαχανικά περίπου 8%, αλλαντικά έως 8%, σοκολατοειδή έως 8%, προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως 5% και γαλακτοκομικά 3,7%. Με τη λογική του μικρότερου κακού θεωρείται παρήγορο το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για δευτερεύοντα αγαθά και όχι τόσο για είδη πρώτης ανάγκης και ότι οι νέες ανατιμήσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2023.
Παράγοντες της αγοράς έχουν αναφέρει επανειλημμένα στην «Εφ.Συν» ότι οι τιμοκατάλογοι που δημοσιοποιούνται λειτουργούν εν μέρει «τροχιοδεικτικά», για να δοκιμάσουν τις αντοχές του λιανεμπορίου, αφού μέχρι τις τελικές συμφωνίες μεσολαβούν διαπραγματεύσεις ανάλογα με τη δύναμη κάθε αλυσίδας. Σε αυτές λαμβάνονται υπόψη οι προωθητικές ενέργειες-προσφορές που συμφωνούνται μεταξύ λιανέμπορου και προμηθευτή, αλλά και οι όροι που θέτουν τα σούπερ μάρκετ για την προβολή των προϊόντων στο ράφι.
Οι νέες ανατιμήσεις αναμένεται να έχουν περάσει σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα και με τα αποθέματα που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες στις αποθήκες τους. Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες που προχωρούν σε αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους το κάνουν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ωστόσο θεωρείται σχεδόν αναμενόμενο από πηγές του λιανεμπορίου ότι κάποιες εταιρείες θα ανακοινώσουν ανατιμήσεις και σε δεύτερο χρόνο.
Πυροσβεστικά μέτρα
Σε αυτό το κλίμα, τα μέτρα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Ανάπτυξης για το 2023 λειτουργούν κυρίως πυροσβεστικά, με βασικό κορμό τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον έλεγχο των προσφορών. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι η νέα ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ θα περιέχει διατάξεις που απαγορεύουν τις εκπτώσεις σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί προηγουμένως, με σκοπό να καταπολεμηθούν οι πλασματικές εκπτώσεις.
Στην ίδια λογική αναχαίτισης της ακρίβειας ψηφίστηκε στη Βουλή, με τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης, η παράταση της ισχύος του νόμου κατά της αθέμιτης κερδοφορίας ώς και τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για το περίφημο «πλαφόν» στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει το ύψος που είχε τον Δεκέμβριο του 2021, σε είδη που κρίνονται απαραίτητα για τη διαβίωση. Ως τα μέσα του 2024 παρατείνεται και το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Ανάπτυξης, θα εξεταστεί στη συνέχεια αν θα παραταθούν οι ρυθμίσεις και για το υπόλοιπο του 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας