H κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στις ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παρακάμπτοντας και παραβλέποντας τις καθολικές αντιδράσεις εργαζομένων και φορέων. Και όπως κάνει γνωστό διά στόματος του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι «αποκρατικοποιήσεις των δύο μεγάλων λιμανιών θα προχωρήσουν, πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας».
Την ίδια ώρα, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά όπως είναι γνωστό ενδιαφέρονται οι Κινέζοι (Cosco), πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ συζητά και για άλλα λιμάνια, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. Εξάλλου, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Ελληνας υπουργός, τα «δύο αυτά λιμάνια, λόγω της στρατηγικής τους θέσης, έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος».
Για το ρωσικό ενδιαφέρον μίλησε ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά, με βασικά θέματα συζήτησης στην ατζέντα της συνάντησης εκείνα του αμοιβαίου επενδυτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.
«Πολλαπλά οφέλη»
Ο Ελληνας υπουργός αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών είπε ότι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.
Στο τέλος της συνάντησης, και ενώ οι δύο άνδρες αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Μ. Σοκολόφ να επισκεφτεί τη Ρωσία, του μετέφερε εκ μέρους της κυβέρνησης ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα: «Μας ενδιαφέρει η ρωσική παρουσία στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο χώρες θα είναι πολλαπλά».
Κατά τ’ άλλα, ο Ρώσος υπουργός ζήτησε από τον Μ. Βαρβιτσιώτη τη συνεργασία των δύο χωρών, εν όψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας