Το ακρωνύμιο ESG (Environment-Society-Governance, Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση) έχει εισέλθει δυναμικά στο εταιρικό λεξιλόγιο τα τελευταία χρόνια, τείνοντας να υπερσκελίσει, αν και όχι να αντικαταστήσει πλήρως, το παλιότερο ακρωνύμιο της ΕΚΕ ή SCR, όπως αναφέρεται συνήθως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Social Corporate Responsibility).
Μάλιστα πλέον οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις ενσωματώνουν και κριτήρια ESG, ενώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έχει συσταθεί η πρωτοβουλία αποστολής κοινού ESG διατραπεζικού ερωτηματολογίου σε δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις και πρόκειται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.
Eγχειρίδιο δράσεων ΕSG έχει εκδώσει και το Υπερταμείο για τις θυγατρικές του επιχειρήσεις, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ από το 2020 το Χρηματιστήριο Αθηνών εκδίδει κάθε χρόνο τους Δείκτες ΕSG των εισηγμένων επιχειρήσεων-μελών του. Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία έρευνα της Ernst & Young (Ε.Υ.) για την Ελλάδα, που δείχνει ότι 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν θετική χρηματοοικονομική επίδραση από τις επενδύσεις σε ΕSG, επιβεβαιώνει ότι η «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι το νέο επιχειρηματικό ευαγγέλιο.
Στην έρευνα, καταγράφονται οι απόψεις 100 διευθυντικών στελεχών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ελληνικών επιχειρήσεων και επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: Το 92% των στελεχών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την υλοποίηση της στρατηγικής ESG της επιχείρησής τους τον επόμενο χρόνο. Το 93% διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της ηγετικής τους ομάδας, σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης βραχυπρόθεσμων στόχων με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη - όταν στο ευρωπαϊκό δείγμα το ποσοστό αυτό είναι 67%. Μόνο το 27% εκτιμούν ότι το ESG έχει ενσωματωθεί πλήρως στις δομές, αλλά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το 72% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα –και το 69% σε αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη σε 15 ευρωπαϊκές χώρες– ανέφεραν ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν θετική χρηματοοικονομική επίδραση στον οργανισμό τους. Σε παρόμοια έρευνα της Ε.Υ., το 45% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αποκόμισαν υψηλότερη χρηματοοικονομική αξία από τις πρωτοβουλίες τους για το κλίμα σε σχέση με τις προσδοκίες τους. Το 56% πιστεύουν ότι απαιτούνται περαιτέρω αλλαγές, περιορισμένης έκτασης, και 17% ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές για την πληρέστερη ενσωμάτωση του ESG.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας