Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
super market
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Διπλάσια η τιμή της φέτας στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία

Ειδικοί αποδομούν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας.

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως παίρνει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς και πως γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στην αγορά, ωστόσο γεγονός είναι ότι μια σειρά βασικών ελληνικών προϊόντων πωλούνται ακριβότερα στην ίδια την Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων είναι αρκετά χαμηλότεροι στη χώρα μας. 

Την ίδια ώρα, η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία κυριαρχούν, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί να κρίνονται ως αποσπασματικά και αναποτελεσματικά.

«Κατά 361% ακριβότερα τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action 24, επιβεβαίωσε το παραπάνω, συγκρίνοντας τιμές σε ελληνικά τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα μας και το εξωτερικό, που αποτυπώνουν τη τεράστια ακρίβεια που  κυριαρχεί στην Ελλάδα. 

Τα ακόλουθα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά: 

Ελληνική φέτα των 200 γραμμαρίων πωλείται στη Γερμανία 1,69 ευρώ, κάπου στα 8,50 ευρώ το κιλό. Στη χώρα μας η ίδια φέτα, η ίδια συσκευασία και η ίδια ποσότητα πωλείται 3,29 ευρώ, κάπου στα 16,50 ευρώ το κιλό. 

⇒ Ελληνικό κασέρι, ίδιας μάρκας, των 400 γραμμαρίων πωλείται στο Λουξεμβούργο 5,9 ευρώ και στην Ελλάδα η συσκευασία των 370 γραμμαρίων πωλείται στα 5,97 ευρώ. Η ποσότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 8,1% και η τιμή είναι αυξημένη κατά 2%. Στο μεταξύ ο κατώτερος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι στα 2.000 ευρώ.

⇒ Στο Λουξεμβούργο ένα κιλό κατεψυγμένες μπάμιες ελληνικής εταιρείας πωλούνται 7,90 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος είναι 10,48 ευρώ.

⇒ Απορρυπαντικό με 12 κάψουλες πωλείται στην Ελλάδα στα 11,99 ευρώ, ενώ απορρυπαντικό με 38 κάψουλες πωλείται στη Γερμανία στα 12,99 ευρώ.  Δηλαδή τρεις φορές πάνω η ποσότητα στη Γερμανία, με την ίδια τιμή στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, «από τα 233 προϊόντα στο πρόγραμμα της Μόνιμης Μείωσης Τιμής, περισσότερα από 70 ανήκουν σε μια πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα απορρυπαντικά και στα είδη καθαριότητας. Είναι μια από τις δύο εταιρείες που κατέχουν το 66% της αγοράς αλλά απορρυπαντικό στη Μείωση Τιμών δεν έχουν βάλει. Μόνο μαλακτικό με το οποίο δεν πλένονται ρούχα. Τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά 361% σε σχέση με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ».

«Αισχροκέρδεια και αναποτελεσματικά μέτρα»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου αφού επιβεβαίωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση σε πλήθος νοικοκυριών», αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες της ελληνικής αγοράς, τονίζοντας ότι διαχρονικά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας.

«Η αγορά είναι καρτελοποιημένη και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός για να έχουμε χαμηλότερες τιμές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, τόνισε ότι όχι μόνο «καλά κρατούν» αλλά και ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσεων. «Δεν έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην ουσία του και δεν έχει χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στις ρίζες της με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε με σαφήνεια.

Ομοίως ξεκάθαρη ήταν για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ισχυριζόμενη πως λύνουν το πρόβλημα. «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αποσπασματικά. Να δούμε πως θα πάει το μέτρο Μόνιμης Μειωμένης Τιμής κατά 5% για ένα εξάμηνο αλλά από ότι βλέπουμε εκεί εντάχθηκαν προϊόντα που δεν είναι βασικά τρόφιμα για τα νοικοκυριά. Τρόφιμα που μπαίνουν στο καλάθι κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Επιπλέον, οι τιμές αναφοράς είναι εκείνες της 19ης Σεπτεμβρίου που ήταν ήδη πάρα πολύ υψηλές», δήλωσε με νόημα και χωρίς να αφήσει περιθώρια για παρανοήσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διπλάσια η τιμή της φέτας στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας