Το Ταμείο αναμένει αύριο Παρασκευή το αίτημα της Eurobank για την επαναγορά του 1,4% (52.080.673 μετοχές) που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Νωρίτερα την ίδια μέρα, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα αποφασίσει για το ύψος του τιμήματος, το εύρος του οποίου έχει καθοριστεί από 1,10 ευρώ-1,90 ευρώ. Χθες η τιμή της μετοχής κινούνταν στη ζώνη του 1,50 ευρώ.
To Ταμείο θα δώσει σε τρίτους τη δυνατότητα κατάθεσης αντιπροσφορών, διαδικασία που θα «τρέξει» γρήγορα με στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Ζητούμενο ωστόσο είναι ποια τράπεζα θα πάρει τη «σκυτάλη» στη συνέχεια. Από τη μια πλευρά η συμμετοχή του Ταμείου στην Εθνική είναι μεγάλη (40,3%) και όπως φαίνεται έχει «κλειδώσει» η κατ’ αρχήν διάθεση ποσοστού έως 20% - με βιβλίο προσφορών για το διεθνές σκέλος το 15% και ενδεχομένως μέσω δημόσιας προσφοράς για το υπόλοιπο. Από την άλλη το ποσοστό του Ταμείου στην Αlpha Bank είναι μικρό, στο 9%, και το ενδιαφέρον των επενδυτών ζωηρό όπως αποτυπώθηκε σε 50 και πλέον συναντήσεις ανά τον κόσμο που είχε με επενδυτές η διοίκηση της τράπεζας, όπως είχε γνωστοποιήσει στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, το προηγούμενο καλοκαίρι.
Σήμερα η αξία της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική είναι 2 δισ. ευρώ και στην Αlpha Bank προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Η αποεπένδυση από την ΕΤΕ είναι σαφώς πιο σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία και για τον λόγο αυτό το Ταμείο φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στη διάθεση του 20% ώστε να αξιοποιήσει και τη θετική συγκυρία για την ελληνική οικονομία και την πορεία της μετοχής, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς εκτιμώντας ότι μέχρι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της διαδικασίας εξόδου του ΤΧΣ από την ΕΤΕ.
Την ίδια στιγμή διαψεύστηκε δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Αlpha Bank θα κατέθετε άμεσα επενδυτική πρόταση προς το ΤΧΣ. Πηγές της τράπεζας σημείωναν ότι «η Alpha Bank είναι έτοιμη σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει εποικοδομητικά και με τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από όλους». Πηγές με γνώση αναφέρουν ότι ζητούμενο για την τράπεζα είναι η ευελιξία σε ό,τι αφορά τον χρόνο εκκίνησης της αποεπένδυσης, αξιοποιώντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, στην οποία η συμμετοχή του ΤΧΣ είναι στο 27%, η αποεπένδυση τοποθετείται στο 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας