Το φθινόπωρο είναι ante portas και οι οικονομικοί οιωνοί δεν είναι καλοί. Το μεγάλο πρόβλημα που τα προηγούμενα περίπου δύο χρόνια απασχόλησε, για διαφορετικούς λόγους, εργαζόμενους - καταναλωτές από τη μία πλευρά και κυβερνήσεις - κεντρικές τράπεζες από την άλλη, ο υψηλός πληθωρισμός, έρχεται να συναντήσει το ακριβό χρήμα, που αναμένεται ότι θα γίνει ακριβότερο, αλλά και την ύφεση στην ευρωζώνη.
Πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο, υπάρχει ένας «τεχνικός» λόγος, στον οποίο η «Εφ.Συν.» έχει αναφερθεί επανειλημμένα, για τον οποίο ο «επίσημος» Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά: η «επίπτωση βάσης», δηλαδή το γεγονός ότι ο φετινός πληθωρισμός από τον Αύγουστο θα συγκρίνεται με χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τον αντίστοιχο μήνα του 2022 σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.
Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, ο Δείκτης αναμένεται να ανέβει πάνω από το 3% τον Αύγουστο και θα συνεχίσει την αυξητική του πορεία τους φθινοπωρινούς μήνες. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει σε υψηλά επίπεδα, οι δε πρόσφατες αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα προδιαγράφουν νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων σε ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Η εξαγγελία του «καλαθιού του μαθητή» από τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα είναι ενδεικτική των κυβερνητικών ανησυχιών για τη διάχυση της ακρίβειας σε ευρύτερη γκάμα προϊόντων.
Δεν πρόκειται όμως μόνο για την Ελλάδα. Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό των χωρών-μελών της ευρωζώνης επίσης δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τη Γερμανία και την Ισπανία είναι ενδεικτικές: ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ισπανίας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 2,6% τον Αύγουστο από 2,3% τον Ιούλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας μειώθηκε μόνο οριακά σε 6,1% (έναντι 6,2% τον Ιούλιο), διαψεύδοντας την αισιοδοξία της αγοράς για μεγαλύτερη μείωση. Μάλιστα, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία «κολλάει» ενώ δέχεται τις μεγαλύτερες υφεσιακές πιέσεις πανευρωπαϊκά…
Ετσι, ύστερα και από τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, το ακριβό χρήμα αναμένεται να ακριβύνει περισσότερο και να μείνει για μεγαλύτερο διάστημα ακριβό. Αυτό θα μεγαλώσει τις πιέσεις στα νοικοκυριά που εξυπηρετούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και θα επιδεινώσει το πρόβλημα με την απομείωση της πραγματικής αξίας των καταθέσεων λόγω του συνδυασμού σχεδόν μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων και υψηλού πληθωρισμού.
Αυτή η μέγγενη ακρίβειας και ακριβού χρήματος αναμένεται να δοκιμάσει την αντοχή των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και την «πειστικότητα» των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Αν, μάλιστα, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση (από την οποία απέχουν ελάχιστα) και την ελληνική σε επιβράδυνση σημαντικότερη αυτής που εκτιμά ο προϋπολογισμός, τότε οι συνέπειες θα είναι ποικίλες και πολύ σοβαρές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας