Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δηλώσεις και ενστάσεις για την αμφισβήτηση αμοιβής με μπλοκάκι

Εκδόθηκε από τον e-ΕΦΚΑ η εγκύκλιος 41/2023 αναφορικά με τη διαδικασία αντιρρήσεων στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της υπαγωγής ασφαλισμένου που αμείβεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Η ρύθμιση αφορά μη μισθωτούς, αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους από ΔΠΥ προέρχεται από την απασχόλησή τους, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, σε ένα έως και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι στις ρυθμίσεις εντάσσεται και ο ασφαλισμένος δικηγόρος ο οποίος συμβάλλεται με δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία.

Αρμόδια Τοπική Διεύθυνση για την εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης και των τυχόν ενστάσεων είναι η Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ που υπάγεται ο αντισυμβαλλόμενος του ασφαλισμένου με βάση την έδρα του.

Ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης πρέπει να υποβάλει τη σχετική δήλωση για τον εργαζόμενο με ΔΠΥ έως την 10η ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το συγκεκριμένο καθεστώς -επίσης υποβάλλει όμοια δήλωση και για τη διακοπή της υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της προαναφερόμενης ρύθμισης.

Ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να ενημερώσει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο τον ασφαλισμένο για τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης του. Ο ασφαλισμένος καλείται είτε να αποδεχτεί τη δήλωση εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση, είτε να υποβάλει αντιρρήσεις.

Αν ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης δεν δηλώσει την απασχόληση του εργαζομένου με ΔΠΥ, ο ασφαλισμένος υποβάλλει, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης ή μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ ή στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ δήλωση, αντίστοιχα, περί υπαγωγής στη ρύθμιση ή περί διακοπής της υπαγωγής του στη ρύθμιση

Στη συνέχεια ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει αμέσως και με κάθε πρόσφορο μέσο τον αντισυμβαλλόμενο για τις δηλώσεις του ασφαλισμένου και τον καλεί είτε να αποδεχτεί τη δήλωση εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης, είτε να υποβάλει αντιρρήσεις.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του εργοδότη ή του εργαζόμενου, υποβάλλονται εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου αντιρρήσεις ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ εντός 30 ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δηλώσεις και ενστάσεις για την αμφισβήτηση αμοιβής με μπλοκάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας