Συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους –που παραμένει το υψηλότερο εντός Ε.Ε. και ανέρχεται στο 171,3% του ΑΕΠ– συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που κατέθεσε χθες ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.
Με βασικότερη πρόκληση για την οικονομική πολιτική την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κεντρική τράπεζα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος, κατά 3% το 2024 και 2,7% το 2025, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ να λειτουργούν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
O πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2022 (9,3%), κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών, όμως οι τιμές στα τρόφιμα διατηρούνται υψηλά. O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%.
Πέραν των εξωγενών κινδύνων για την ελληνική οικονομία (περαιτέρω επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός), επισημαίνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν από ενδεχόμενο χαμηλό ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων του ΤΑΑ, καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.
Οι 8 σημαντικότερες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα την ΤτΕ, είναι:
1. Επενδυτική βαθμίδα: Η βασικότερη πρόκληση για την οικονομική πολιτική είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η υπέρβασή της.
2. Η διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Για όσο διάστημα διαρκεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, απαιτείται η διατήρηση της περιοριστικής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να καταστεί ταχύτερη η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
3. Υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: Παραμένει το υψηλότερο της Ε.Ε. και το δεύτερο υψηλότερο διεθνώς.
4. Υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Σημαντική πρόκληση αποτελεί ο περιορισμός του, παρά το ότι το υψηλό έλλειμμα που σημειώθηκε το 2022 (9,7% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά 40%, περίπου, στις αυξημένες τιμές καυσίμων και αναμένεται υποχώρησή του στο 7% του ΑΕΠ το 2023.
5. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλό ιδιωτικό χρέος: Ο δείκτης μη ΜΕΔ, παρά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος (Μάρτιος 2023: 8,8%) από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης (1,8%).
6 .Υψηλή ανεργία και αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας: Παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας τα τελευταία έτη, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. Ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στις κατασκευές.
7. Χρόνιες αδυναμίες: Παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε την τελευταία πενταετία, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κατατάσσεται ακόμη σχετικά χαμηλά στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, λόγω χρόνιων εγγενών αδυναμιών.
8. Χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αντιστοιχεί περίπου στο 55% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, έναντι περίπου 70% πριν από την κρίση χρέους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας