Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο λιμάνι στον Ομιλο Γκριμάλντι

Ο Ομιλος Γκριμάλντι ελέγχει πλέον δύο από τα σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας, αποκτώντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην επέκταση της επιρροής του στην ακτοπλοϊκή αγορά.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την κοινοπραξία Γκριμάλντι με τις Μινωικές Γραμμές, τις οποίες ο όμιλος ήδη ελέγχει, προτιμητέο επενδυτή για το 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου, έναντι προσφοράς 80 εκατ. ευρώ.

Προσφορά για το λιμάνι του Ηρακλείου είχε καταθέσει και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τις AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και NECTAR HOLDINGS LTD. Ο όμιλος Γκριμάλντι έχει ήδη κερδίσει τον διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο είχαν διεκδικήσει ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη και η κοινοπραξία της Αttica Group με την ΑΚΤΩΡ.

«Το υψηλό τίμημα που προσέφερε ο Προτιμητέος Επενδυτής και στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. αποδεικνύει την πίστη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Ηρακλείου, της Κρήτης και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Αποτελεί, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που σημειώνει ότι η αξιοποίηση του λιμένα του Ηρακλείου εντάσσεται «στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης». Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο για να ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων.

Πανηγυρικού και σαφώς προεκλογικού ύφους δηλώσεις για την εξέλιξη έκανε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και υποψήφιος της Ν.Δ. στο Λασίθι Γιάννης Πλακιωτάκης. «Για το λιμάνι του Ηρακλείου, ξεκινά σήμερα πορεία επενδύσεων, αναβάθμισης και ανάπτυξης. Η πορεία αυτή οδηγεί σε ενίσχυση του οικονομικού αποτυπώματος του λιμανιού, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης, τελικά, σε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

»Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε στην πράξη ότι τα λιμάνια μας μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό τοπικής ανάπτυξης, αλλά και ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο εμπορευματικό χάρτη, στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο όμιλος, με τον έλεγχο των δύο λιμανιών, αποκτά πλέον ισχυρό πλεονέκτημα στον έλεγχο των ακτοπλοϊκών γραμμών στην Κρήτη, μέσω των Μινωικών, και φυσικά στη γραμμή της Αδριατικής, όπου έχει μερίδιο 50% στη μεταφορά επιβατών και πάνω από 35% στη μεταφορά φορτηγών.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο για τη συγκέντρωση που προκύπτει με την εξαγορά της ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ από τον όμιλο Attica Group, για την οποία η Επιτροπή είχε διατυπώσει «σοβαρές αμφιβολίες» για το αν είναι συμβατή με τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, προκύπτει ένα ερώτημα αν θα υπάρξει παρόμοια παρέμβαση και στην περίπτωση αυτή, παρότι τυπικά δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης, αλλά δυνατότητας «επιρροής» στις εν λόγω ακτοπλοϊκές αγορές.

Ο Ομιλος Γκριμάλντι, με έδρα τη Νάπολη και το Παλέρμο, δραστηριοποιείται επίσης στις γραμμές της Βαλτικής, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Δυτικής, Βόρειας και Νότιας Αφρικής, καθώς και στις μεταφορές ξηρού φορτίου στον Ατλαντικό. Ο ιταλικός όμιλος έχει και ένα βεβαρημένο παρελθόν ναυτικών δυστυχημάτων, με τελευταίο τη φωτιά στο «Euroferry Olympia», που στοίχισε τον Φεβρουάριο του 2022 τη ζωή σε 11 επιβάτες και ναυτικούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεύτερο λιμάνι στον Ομιλο Γκριμάλντι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας