Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και πρόεδρος του Δ.Σ. του πολυεθνικού ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, άσκησε κριτική στις πολιτικές για τη βιομηχανία, αποδίδοντάς τους «γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην αδειοδότηση» αλλά και «προτίμηση στις μικρές επιχειρήσεις», τις οποίες προφανώς θεωρεί... τροχοπέδη | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μεταξύ κρίσης και αισιοδοξίας» η βιομηχανία

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και το στοίχημα της επαναβιομηχανοποίησης εξέφρασαν στα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και πρόεδρος του Δ.Σ. του πολυεθνικού ομίλου τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έδωσε έμφαση στην «ενθάρρυνση μεγαλύτερων επενδύσεων και εταιρειών».

Ασκησε κριτική στις κρατικές πολιτικές για τη βιομηχανία, αποδίδοντάς τους «γραφειοκρατία, καθυστερήσεις στην αδειοδότηση» αλλά και «προτίμηση στις μικρές επιχειρήσεις», τις οποίες προφανώς θεωρεί τροχοπέδη.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη ήταν η θέση του Μιχάλη Στασινόπουλου, εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της Βιοχάλκο, προέδρου της Ελβάλ-Χαλκόρ, ιδρυτή και προέδρου του Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή». Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, μίλησε με θερμά λόγια για τις «πολλές μικρές εταιρείες, που προσπαθούν σκληρά να επιζήσουν», παρά τα αυξημένα κόστη, και είπε ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα «οικοσύστημα μικρών εταιρειών, πολλών κλάδων», που θα μπορεί να συνάπτει συνέργειες και να ανταλλάσσει τεχνογνωσία, παράγοντας ακόμα και «γνώση για το κράτος».

Στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα «Βιομηχανία 2030», συμμετείχαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) Ανδρέας Σιάμισιης, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Demos και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δήμος, και ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής της Βusiness Europe, της οργάνωσης - ομπρέλα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνδέσμων.

Ο εκπρόσωπος των Ευρωπαίων βιομηχάνων είπε ότι «βρισκόμαστε μεταξύ κρίσης και αισιοδοξίας», καθώς «έχουμε χτυπηθεί από διαδοχικά ασύμμετρα σοκ», την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Αναγνώρισε ως ανησυχητικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει υποχωρήσει, την τελευταία τριετία, σε ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με την Ασία και τις ΗΠΑ, άποψη που συμμερίζεται το 90% των ενώσεων-μελών του Βusiness Europe σε πρόσφατη έρευνα.

Ως βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ανέφερε το υψηλό κόστος ενέργειας, το περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Στα θετικά αναγνώρισε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο υψηλός όσο περιμέναμε πριν από έξι μήνες» και ότι «οι ηγέτες της Ε.Ε. αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, γίνονται τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη το προφανές μέρος για να επενδύσουμε ξανά».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, λέγοντας ότι οι προοπτικές είναι θετικές για το 2030, με τη βιομηχανία να συμβάλλει στο 13,7% του ΑΕΠ, από 10,9% πριν από την κρίση, ενώ οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 21% από το 2014 και οι αμοιβές, που ήταν ήδη υψηλότερες από τον μέσο όρο, βελτιώθηκαν κατά 32%.

Βέβαια, ο πήχης είναι αρκετά χαμηλά, αν λάβουμε υπόψη ότι, το 2014, η Ελλάδα βρισκόταν στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης, με τον δείκτη της επίσημης ανεργίας να ξεπερνάει το 26%. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον χάρτη της παγκοσμιοποίησης δημιουργούν ευκαιρίες, λέγοντας ότι πρέπει να χτίσουμε προοπτικές στους βασικούς κλάδους της παραγωγής, όπως το μέταλλο, το φάρμακο και η ενέργεια.

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, αναφερόμενοι στις «τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη», ενώ ο αντιπρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων συνέδεσε το αίτημα για αύξηση των μισθών με την άνοδο της παραγωγικότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των επενδύσεων σε ΑΠΕ, λέγοντας όμως ότι, αν δεν επενδύσουμε σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, γρήγορα θα φτάσουμε σε ένα «ταβάνι».

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» πέταξε το μπαλάκι για την πράσινη μετάβαση και στους καταναλωτές, λέγοντας ότι το δικαίωμα για ένα καλύτερο περιβάλλον πρέπει να έρχεται με «την υποχρέωση να πληρώσουν το αυξημένο κόστος, ό,τι και αν σημαίνει αυτό».

Την ανάγκη για συμμαχίες μεταξύ των επιχειρήσεων με αμιγώς ελληνικό χρώμα τόνισαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση με θέμα την «Επαναβιομηχανοποίηση της Ελληνικής Οικονομίας», την τελευταία ημέρα του Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αγης Πιστιόλας, πρόεδρος της οργάνωσης Ελλα-Δικά μας, διευθυντής μάρκετινγκ και εξαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων Αgrino, παραδέχθηκε ότι είμαστε «πρωτίστως χώρα κατανάλωσης και όχι παραγωγής» και ότι αυτό αντανακλάται και στην εκτίναξη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, που ξεπέρασε τα 38 δισ.

«Μιλάμε για τα δίδυμα ελλείμματα, αλλά δεν φωτίζουμε τις αιτίες τους, το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας», είπε ο Eυάγγελος Γκιζέλης, διευθύνων σύμβουλος της Gizelis Robotics, η οποία κατασκευάζει αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα για τη βιομηχανία.

«Μιλάμε για 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουμε από την 3η», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι ο αυτοματισμός και τα ρομπότ δεν ανήκουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά στην αμέσως προηγούμενη. «Τα έξυπνα εργοστάσια δεν σημαίνει ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά το πώς θα συνεργάζονται ρομπότ και άνθρωποι», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να πρέπει να αποδεχθούμε τον αυτοματισμό στην παραγωγική διαδικασία «ως αναγκαίο καλό και όχι ως το κακό που μας βρήκε».

Αυτοματοποίηση

Ως παράδειγμα «έξυπνου εργοστασίου» έφερε την Calpak, μονάδα που κατασκευάζει ηλιακούς θερμοσίφωνες, λέγοντας ότι, από τότε που αυτοματοποίησε πλήρως την παραγωγή με ρομποτικούς βραχίονες, «τριπλασίασε το ανθρώπινο δυναμικό και πενταπλασίασε τον τζίρο της».

Ο Αγις Πιστιόλας επέμεινε ότι ο πολλαπλασιαστής αξίας των βιομηχανικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι ο υψηλότερος από όλους τους άλλους κλάδους. Παράλληλα, τόνισε ότι το στοίχημα της επαναβιομηχανοποίησης περνάει μέσα από την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και τη διάδραση «των παλιών οικογενειακών επιχειρήσεων», με συνεργασίες για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μεταξύ κρίσης και αισιοδοξίας» η βιομηχανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας