Οσο περνούν οι μήνες, αλλά πλέον και τα χρόνια, για την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ - RRF), οι απλές ενδείξεις γίνονται αποχρώσες ενδείξεις και πλέον αποδείξεις. Οχι σε αντίθεση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά σε απόλυτη συμφωνία με αυτόν, οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε μια ολιγάριθμη «πρώτη ταχύτητα» μεγάλων -για τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεων, όπου αναπόφευκτα παρεισφρέουν τα «πατροπαράδοτα» κυβερνητικά κριτήρια εκλεκτικών συγγενειών και προτιμήσεων προς «ημετέρους» ή «χρηματοδοτικής διπλωματίας» με την κατανομή των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους με βαρύνοντα ρόλο -ώστε «αυτοί που πρέπει» να μένουν ευχαριστημένοι…
Μεταξύ άλλων, η επιλογή αυτή της κυβέρνησης σηματοδοτήθηκε και από την επιλογή των τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαδικασία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ, από τα οποία εξαιρέθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Χαμηλή απορρόφηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έκθεση (Report) του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2014-2020 / 2021-2027 του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), η οποία θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών: Οι συνολικοί πόροι του σκέλους των Δανείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ανέρχονται σε 12,7 δισ. ευρώ. Οι διαθέσιμοι πόροι (προκαταβολή, 1η δόση και 2η δόση) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023 για το σκέλος των δανείων είναι 5,35 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, από την έναρξη του Σχεδίου μέχρι και 31/12/2022, έχουν κατατεθεί προς έγκριση στα τραπεζικά ιδρύματα 291 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 10,53 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,50 δισ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 3,51 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών και 2,52 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών.
Από τα 291 επενδυτικά σχέδια, έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2022 μόλις τα 68, ήτοι το 23% των επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,22 δισ. ευρώ.
Οι πόροι του «Ελλάδα 2.0» που αντιστοιχούν στα 68 συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 1,20 δισ. ευρώ, από τα οποία, όμως, έχουν εκταμιευτεί προς τις επιχειρήσεις, μέχρι και την 31/12/2022, μόλις τα 118,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το συνολικό ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις από τους πόρους του «Ελλάδα 2.0» αντιστοιχεί σε ένα πραγματικό ποσοστό απορρόφησης της τάξης του 0,9% επί των συνολικών δανειακών πόρων και 2,2% επί των διαθέσιμων δανειακών πόρων.
Εξω οι μικρομεσαίοι
Στον δημοσιευόμενο πίνακα εμφανίζονται τα πρώτα 41 δάνεια που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» με βάση αναλυτικά στοιχεία μέχρι 31 Οκτωβρίου 2022 που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου.
Το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 824 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του ΤΑΑ. Ειδικότερα, τα δάνεια του Ταμείου, ήτοι το σύνολο των 824 εκατ. ευρώ, αναλύονται σε:
■ 760 εκατ. ευρώ περίπου (ποσοστό 92%) που αντιστοιχούν σε 22 δάνεια, κατευθύνονται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με μέγεθος αιτούμενου από το ΤΑΑ ποσού δανείου που κυμαίνεται από 15 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. ευρώ.
■ 33,7 εκατ. ευρώ περίπου (ποσοστό 4%), που αντιστοιχούν σε 6 δάνεια, κατευθύνονται σε μεσαίες επιχειρήσεις με μέγεθος αιτούμενου από το ΤΑΑ ποσού δανείου που κυμαίνεται από 5 εκατ. ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ.
■ 29,9 εκατ. ευρώ περίπου (ποσοστό 3,6%), που αντιστοιχούν σε 10 δάνεια κατευθύνονται σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με μέγεθος αιτούμενου από το ΤΑΑ ποσού δανείου που κυμαίνεται από 1 εκατ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ.
■ 1,5 εκατ. ευρώ περίπου (ποσοστό 0,2%) που αντιστοιχούν σε 3 δάνεια κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις με μέγεθος αιτούμενου από το ΤΑΑ ποσού δανείου κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Η επιλογή της «αποβολής» των μικρομεσαίων από τις δανειακές χρηματοδοτήσεις προετοιμάστηκε με τον αποκλεισμό των συνεταιριστικών τραπεζών.
Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων αποδείχθηκε «απαγορευτική» για τις συνεταιριστικές τράπεζες, εξαιτίας των εξής όρων: (i) Το όριο δόσης των 20 εκατ. ευρώ (αίτημα από Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ΕΣΤΕ για αναθεώρηση του ορίου στα 10 εκατ. ευρώ) (ii) το όριο ύψους κεφαλαίων, που χαρακτηρίζεται «απαγορευτικό» για τις μικρότερες τράπεζες. Μια ρύθμιση που θα έδινε ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής στις συνεταιριστικές τράπεζες αλλά δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη για συνεργασίες μεταξύ δύο πιστωτικών ιδρυμάτων στις περιπτώσεις μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς να ζητηθούν επιπλέον εξασφαλίσεις από αυτές που προβλέπονται για τα υπόλοιπα δάνεια.
Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες λειτουργούν ως σημαντικός μοχλός χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ειδικά στην περιφέρεια). Χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων αυτών, για τις οποίες ο δανεισμός μέσω των συστημικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα δύσκολος έως απαγορευτικός. Επομένως, ο αποκλεισμός τους μεταφράζεται σε αυτόματο αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ενισχύονται από τις τράπεζες αυτές. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ένας μεγάλος αριθμός των «αποκλεισμένων» επιχειρήσεων είναι νέες, υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για χαμηλότοκη δανειοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας