Ξαφνικά έβγαλε δόντια η ΓΣΕΕ και τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων άρχισε να βάλλει κατά της κυβέρνησης. Αφορμή για το… ξύπνημα της διοίκησης της Εργατικής Συνομοσπονδίας είναι οι ομολογουμένως επαίσχυντες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που φέρνουν στον αφρό σε περίπτωση πλειστηριασμού τις τράπεζες έναντι των εργαζομένων οι οποίοι καταποντίζονται.
«Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, δέχονται τα πυρά ενός τρίτου μνημονίου, να προωθείται ρύθμιση για αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς προς όφελος των τραπεζών», αναγράφει σε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει σκανδαλώδη και αντικοινωνική απορρύθμιση την τροποποίηση που σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί.
«Αν για την κυβέρνηση και τους δανειστές «προαπαιτούμενο» για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελούν οι τράπεζες, για εμάς αδιαπραγμάτευτα προτάσσονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους» λέει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, «γρυλίζοντας» στην κυβέρνηση.
Ομως ξεχνούν εκεί στη διοίκηση ότι οι προωθούμενες διατάξεις επιβλήθηκαν εκβιαστικά στον πρωθυπουργό από τους δανειστές και είναι οι ίδιες που είχε προωθήσει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στο τέλος Νοεμβρίου 2014.
Τότε όμως η μόνη ανακοίνωση-αντίδραση της ΓΣΕΕ ήταν μια συμπαράσταση στον νομικό κόσμο, ο οποίος κατόπιν είχε μπει σε διαδικασία αποχής.
Τότε όμως, στις 3 Δεκεμβρίου 2014, κανένας χαρακτηρισμός για απορρύθμιση δεν ακούστηκε, καμία μομφή για την κυβέρνηση, αλλά απλώς θολές, τεχνοκρατικού τύπου αναφορές.
«Με τις ρυθμίσεις αυτές περιορίζονται ριζικά κρίσιμες αρχές που διέπουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, όπως της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη (με τη διατήρηση υψηλών παραβόλων, αγωγόσημου κ.λπ.), της προφορικότητας και της αμεσότητας της πολιτικής δίκης (με την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης) και των κοινωνικών προτεραιοτήτων στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (με την εξουδετέρωση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων από την υπερ-αναβάθμιση των απαιτήσεων εμπραγμάτων προνομιούχων και μάλιστα με ευρεία έννοια)» έγραφε τότε η ΓΣΕΕ, που δεν είχε σκεφτεί να αναγράψει ότι προτεραιότητά της είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας