Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου

Η αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του διαμεσολαβητικού ρόλου της στην ουκρανική κρίση φαίνεται ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία, κυρίως σε αυτό της «διευκόλυνσης» της Ευρώπης στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό αέριο. Τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ιζαάκ Χέρτζοκ στην Αγκυρα, που έσπασε τον πάγο στις σχέσεις των δυο χωρών, πυκνώνουν οι ζυμώσεις για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 550 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Τουρκία και μέσω αυτής στη νότια Ευρώπη.

Ενας τουρκο-ισραηλινός αγωγός θα ενταφιάσει οριστικά το σχέδιο για τον EastMed των 3.000 χιλιομέτρων και των 6 δισ. δολαρίων. Ο Ερντογάν προανήγγειλε προ ημερών υπουργική αποστολή στο Ισραήλ για να συζητηθεί η ιδέα. Το κοίτασμα Λεβιάθαν τροφοδοτεί ήδη Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο και οι εταιρείες Chevron, NewMed Energy και Ratio Oil που το διαχειρίζονται σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή από 12 σε 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Ενα μέρος της υπερβάλλουσας ποσότητας, θεωρητικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος του ρωσικού αερίου.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τα σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα, ενώ η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ δήλωσε ότι πρέπει να διαπιστωθεί «αν το έργο είναι οικονομικά εφικτό, κάτι που δεν είναι αυτονόητο». Πέραν της οικονομικής δυσκολίας του, ο πιθανός τουρκο-ισραηλινός αγωγός πρέπει να ξεπεράσει ένα βασικό πολιτικό εμπόδιο: να διασχίσει την ΑΟΖ είτε της Κύπρου, που η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, είτε της Συρίας, με την οποία η Αγκυρα είναι... στα μαχαίρια.

Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu ότι η χώρα του θα εμπλακεί σε έργο μεταφοράς αερίου προς την Τουρκία μόνο εφόσον συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής και κυρίως «εάν δεν στρέφεται ενάντια στη στρατηγική συνεργασία του με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζυμώσεις για τουρκο-ισραηλινό αγωγό φυσικού αερίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας