Δεν μπορεί να αγνοηθούν οι δύο όροι του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι μέτοχοι να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας, υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι. Η Cosco αποδέχεται τον έναν όρο, δεν δέχεται να συζητήσει καθόλου για τον δεύτερο
Σήμερα «κληρώνει» για το εάν οι Κινέζοι προχωρήσουν στην υλοποίηση των νέων επενδύσεών τους στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι μέτοχοι του ΟΛΠ πραγματοποιούν το πρωί τη γενική συνέλευσή τους κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασίσουν εάν εγκρίνουν ή όχι το κείμενο της σύμβασης του «φιλικού διακανονισμού». Εάν το κείμενο εγκριθεί, θα σταλεί για κύρωση στη Βουλή και η Cosco θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει τα έργα της στο λιμάνι, ενώ αυτόματα θα αποκτήσει και πλεονέκτημα στον διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Εάν δεν εγκριθεί, η κατάσταση διαμορφώνεται τελείως διαφορετικά, καθώς -όπως είναι φυσικό- αναμένονται αντιδράσεις από την πλευρά των Κινέζων.
Το ΤΑΙΠΕΔ
Το σίγουρο είναι πάντως ότι καθοριστικό ρόλο στη σημερινή απόφαση θα παίξει η τοποθέτηση του βασικού μετόχου του ΟΛΠ, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, η θέση του οποίου μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες συνεδρίαζε από το πρωί το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υπήρχε διχογνωμία για τη στάση που θα κρατήσει σήμερα. Πάντως, οι δύο όροι που καταγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι αυτοί που απ’ ό,τι φαίνεται θα καθορίσουν τις σημερινές εξελίξεις. Και αυτό είναι το σημείο που σύμφωνα με πληροφορίες διχάζει και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.
Να υπενθυμίσουμε ότι το σκεπτικό της απόφασης περιλαμβάνει δύο σημαντικούς όρους, που ο ένας αφορά την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος το ανώτερο για 7 χρόνια και ο δεύτερος την επέκταση του ενοικίου που καταβάλλει η ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco) στον ΟΛΠ και στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosco σε άτυπες συζητήσεις που έχει κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και με το ΤΑΙΠΕΔ και με τον ΟΛΠ αποδέχεται τον δεύτερο όρο που αφορά την επέκταση του ενοικίου για ολόκληρη την προβλήτα ΙΙΙ, δεν δέχεται όμως την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος για 7 χρόνια, όρο που δεν τον συζητά καθόλου και επιμένει στο δικό της αίτημα που είναι «πάγωμα» έως ότου το ΑΕΠ επανέλθει στα επίπεδα του 2008.
Νομικοί κύκλοι έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» ότι είναι αδύνατον οι μέτοχοι να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας χωρίς να λάβουν υπόψη τους την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς όταν «έκλεισε» η επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ΟΛΠ και Cosco αυτή εστάλη προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και το δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορούν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην υπογραφή της τηρώντας όμως τους δύο αυτούς βασικούς όρους.
Αυτή αναμένεται να είναι σήμερα και η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, όπως την είχε διατυπώσει και στο Δ.Σ. του Οργανισμού τον Οκτώβριο. Είχε πει ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας θα πρέπει το Δ.Σ. να θέσει υπόψη των μετόχων για τη νομιμότητα της επέκτασης της σύμβασης τα δύο κύρια σημεία του σκεπτικού της απόφασης του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας