Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που έχει περάσει και από τη φάση της διαβούλευσης και αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή είχε αποφασίσει να αυξηθούν οι κατώτατες αμοιβές | EUROKINISSI

Οι κοινωνικοί εταίροι θα αποφασίζουν για τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς

Μέχρι και στα εργασιακά μπαίνει το μαχαίρι της πιθανολογούμενης συμφωνίας, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να υποχωρήσει και να μη νομοθετήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις, αλλά να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ) να διαπραγματευτούν για τις αυξήσεις που θα δοθούν σε όσους εισπράττουν τις κατώτατες αμοιβές.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που έχει περάσει και από τη φάση της διαβούλευσης και αναμένει την κατάθεσή του (επί τη βάσει της συμφωνίας) η κυβέρνηση από την 1η.10.2015 είχε τη βούληση να αρθούν οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία και να αυξήσει τις κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1.7.2016) πάντα με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο γενικός κατώτατος μισθός θα οριζόταν στα 751 ευρώ μικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται να καταθέσει το νομοσχέδιο μέσο στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ παραμένει αμετακίνητη στην πρόθεσή της να θεσμοθετήσει εκ νέου και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν καταργηθεί από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση σ’ αυτή τη μάχη της επαναφοράς διαθέτει το ατού της θετικής απόκρισης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που θεωρεί ότι οι ΣΣΕ είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα των ομαδικών απολύσεων αφού παραμένει σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο που είχε τεθεί στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) επί υπουργίας Βρούτση, που ήθελε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να νομοθετεί. Επίσης εμμένει η Κυβέρνηση στην επαναθεσμοθέτηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία. Από την άλλη, περνάει η επαναφορά των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, η οποία θα επανεξεταστεί μαζί με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού στο τέλος του 2015.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι κοινωνικοί εταίροι θα αποφασίζουν για τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας