Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για το ελληνικό Δημόσιο θα προστεθεί από το 2022. Πρόκειται για τα «πράσινα» ομόλογα, το πρώτο των οποίων αναμένεται να εκδοθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τα «πράσινα» ομόλογα προορίζονται να καλύψουν ανάγκες χρηματοδότησης «πράσινων» επενδύσεων που δεν έχουν καλυφθεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Η έκδοση του 2022 εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει εκπονήσει ο ΟΔΔΗΧ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.
Τα «πράσινα» ομόλογα είναι μία από τις πτυχές της στρατηγικής που έχει υιοθετηθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναθέτει στην αγορά σημαντικό -αν όχι τον κυρίαρχο- ρόλο. Δίπλα, λοιπόν, στο χρηματιστήριο ρύπων, αναπτύσσεται η αγορά «πράσινων» ομολόγων. Οι διαφορές με όλες τις άλλες κρατικές ομολογιακές εκδόσεις είναι δύο: Πρώτον, υπάρχει δέσμευση ότι με τα αντλούμενα ποσά θα χρηματοδοτούνται μόνο «πράσινες» επενδύσεις.
Δεύτερον, θα χρηματοδοτούν επενδύσεις αυτής της κατηγορίας που δεν έχουν καλυφθεί από άλλες χρηματοδοτήσεις. Δεν θα διατίθενται, δηλαδή, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αλλά μόνο την ελληνική συμμετοχή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 του ΕΣΠΑ ή σε έργα με αποκλειστική χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.
Η εκπλήρωση και ο έλεγχος αυτής της δεύτερης προϋπόθεσης συνεπάγονται ένα ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης δαπανών αυτής της κατηγορίας, που αναγκαστικά θα πρέπει να έχει διυπουργικό χαρακτήρα και να στηρίζεται στη δέσμευση πολλών φορέων (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.). Αυτή η βασική προϋπόθεση δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί, και γι’ αυτό η έκδοση χρονοθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Για να υλοποιηθεί η έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα υπογράψει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με δύο τράπεζες το εκδοτικό πλαίσιο (ESD Framework).
Στόχοι της έκδοσης
Πέραν του χρηματοδοτικού της ρόλου, η «πράσινη» έκδοση αποσκοπεί και σε άλλους στόχους:
■ Να ενταχθεί η Ελλάδα στον χάρτη των κλιματικά «ευαίσθητων» χωρών – έστω και αν συνεχίζει να πληρώνει πρόστιμα τύπου Κουρουπητού ή νομοθετεί ενάντια στις περιοχές Natura…
■ Να συσταθεί ξεχωριστή καμπύλη αποδόσεων για τα «πράσινα» ομόλογα, με αύξηση του συνολικού όγκου των εκδόσεων τουλάχιστον ώς τα 3 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία. Μέχρι τότε, το «πράσινο» ομόλογο θα «ενσωματώνεται» στη συνολική καμπύλη αποδόσεων των εκδόσεων του ελληνικού Δημοσίου.
■ Να επεκταθεί η επενδυτική βάση (η «πελατεία» που επενδύει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα) με επενδυτές που θα επιδείξουν ειδικό ενδιαφέρον γι’ αυτή την κατηγορία εκδόσεων.
Επιπρόσθετα, ενώ τα «πράσινα» ομόλογα δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα συμβάλουν θετικά σε αυτόν τον στόχο.
Η στρατηγική του 2022
Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2022, που ανακοινώνεται σήμερα ή αύριο, περιλαμβάνει:
● Εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται το «πράσινο» ομόλογο).
● Την ολοκλήρωση της επανασύστασης της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
● Τη μονιμοποίηση της παρουσίας του ελληνικού Δημοσίου στην αγορά και τη βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά.
● Τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα (εδώ θα συμβάλει και το «πράσινο» ομόλογο).
● Την περαιτέρω μείωση των κινδύνων αναχρηματοδότησης με «υποκατάσταση» εντόκων γραμματίων (που είναι εκτεθειμένα στο ρίσκο της βραχυπρόθεσμης συγκυρίας) από εκδόσεις μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
● Την εμπέδωση του κεκτημένου του 2021 της υψηλής ποσοστιαίας συμμετοχής επενδυτών της κατηγορίας real money investors, που διακρατούν τα ομόλογα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν κάνουν βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το 2021 η συγκεκριμένη κατηγορία απορρόφησε σε ποσοστό πάνω από 70% τις ελληνικές εκδόσεις.
Στο πλαίσιο μιας τέτοιας στρατηγικής, το 2022 θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο προς το ΔΝΤ (1,7 δισ. ευρώ) και θα εξοφληθούν όλες οι δόσεις των διμερών δανείων με τις χώρες-μέλη (των GLF), συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας