Υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων κυρίως λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων που διενήργησαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς και συνέχιση της πολιτικής των τραπεζών για μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αποτυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκφράζοντας ταυτόχρονα φόβους για ένα νέο κύμα αθέτησης πληρωμών όταν αποσυρθούν οριστικά τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. Παράλληλα τονίζει ότι τα προβληματικά δάνεια μπορεί να φεύγουν από τους ισολογισμούς, παραμένουν ωστόσο στην πραγματική οικονομία καλώντας τις εταιρείες διαχείρισης (servicers) να προσφέρουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις.
Σε κάθε περίπτωση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού συστήματος υποχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατά 17,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 37,8%) και διαμορφώθηκαν στα 29,4 δισ. ευρώ από 47,2 δισ. ευρώ (με στοιχεία εντός ισολογισμού) στο τέλος του 2020. Οι διαγραφές, την ίδια περίοδο, ήταν 0,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 0,4 δισ. ευρώ αφορούσαν καταγγελμένες απαιτήσεις κυρίως επιχειρηματικών δανείων.
Οι τράπεζες, όπως αναφέρει η ΤτΕ, είναι προσανατολισμένες στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με έμφαση στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, κάτι που συμβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. «Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων» αναφέρεται στην έκθεση.
Εξάλλου, στο τέλος του α' εξαμήνου του 2021, ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης (cure rate) ανήλθε σε 1,8% και ο δείκτης αθέτησης (defaulte rate) σε 1,1%. Το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό αποκατάστασης (3,3%) και το επιχειρηματικό τον χαμηλότερο (1%).
Την ίδια περίοδο τα δάνεια που «κοκκίνισαν» ήταν περισσότερα κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που κινήθηκαν από μη εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα.
Σε 22,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) δανείων στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 15,8% των συνολικών δανείων, έναντι 18% στο τέλος του 2020 (28,2 δισ. ευρώ).
Νέα προβλήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 17,7% των ήδη ρυθμισμένων δανείων αντιμετωπίζει ξανά προβλήματα αποπληρωμής, καθώς εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Το ποσοστό αυτό ωστόσο είναι μειωμένο σε σχέση με το τέλος του 2020, όταν είχε διαμορφωθεί στο 18,9%.
Από την άλλη πλευρά όμως αυξημένο είναι το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων άνω των 90 ημερών που δεν έχει ρυθμιστεί καθώς διαμορφώθηκε στο 55,6% έναντι 51,6% στο τέλος του 2020. Ανά κατηγορία, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 56,7% για τα στεγαστικά δάνεια, 65,7% για τα καταναλωτικά και σε 53% για τα επιχειρηματικά.
Το 4,9% των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στις τράπεζες (εντός ισολογισμού), ήτοι 1,4 δισ. ευρώ, έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας και εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Από αυτά, τα 0,7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν είτε φυσικά πρόσωπα (π.χ. ν. 3869/2010- Νόμος Κατσέλη), είτε νομικά πρόσωπα (π.χ. ν. 4307/2014). Σχετικά με τις επιμέρους κατηγορίες, σε καθεστώς νομικής προστασίας έχει υπαχθεί το περίπου των 11,2% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και το 7,4% των καταναλωτικών.
Ο δείκτης κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) από προβλέψεις ανήλθε στο α' 6μηνο σε 43,5% από 44% το 2020. Σωρευτικά οι προβλέψεις που είχαν σχηματίσει οι τράπεζες ώς το τέλος του 2021 για την κάλυψη των ΜΕΔ ήταν 12,8 δισ. ευρώ έναντι 20,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στις σημαντικές συναλλαγές τιτλοποιήσεων και πωλήσεων ΜΕΔ που πραγματοποιήθηκαν εντός του α' 6μήνου του 2021.
Η ΤτΕ σημειώνει ότι ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις υπολείπεται του μέσου όρου των ευρωπαϊκών ομίλων μεσαίου μεγέθους. Ο σχετικός ευρωπαϊκός δείκτης διαμορφώθηκε στο 68,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι 44,5% του «ελληνικού».
Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ από εξασφαλίσεις στο τέλος του α' εξαμήνου του 2021 ανήλθε σε 57,5%, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το τέλος του 2020 (55,3%) ενώ ο δείκτης κάλυψης ρυθμισμένων ΜΕΔ από εξασφαλίσεις ανήλθε σε 62,26% (τέλος του 2020 στο 61,4%).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας