Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φουσκώνουν» το ισοζύγιο της 12ης αξιολόγησης

Με τα σχέδια της νέας κλίμακας για τον ΕΝΦΙΑ και με προτάσεις για έξτρα παροχές το 2022 ετοιμάζεται η κυβέρνηση να υποδεχτεί τους δανειστές στη 12η αξιολόγηση, που θα «τρέξει» σε πολιτικό επίπεδο 18 και 19 Οκτωβρίου για να προχωρήσει στην κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού στη Βουλή τον Νοέμβριο. Πάνω στο τραπέζι θα βρεθούν και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ενισχυμένη εποπτεία, όπου στόχος είναι οι όποιες εκκρεμότητες να βγουν από τη «μαύρη λίστα» των θεσμών στις αρχές της επόμενης χρονιάς, που είναι ένα έτος «κομβικό» για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την αυτονομία της στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Μέχρι να φτάσει η Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς και η χώρα να αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και της Ε.Ε., θα πρέπει να μην παραβιάσει τα νέα χρονοδιαγράμματα που θα οριστούν στο διήμερο της 12ης αξιολόγησης για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την αποφυγή συσσώρευσης νέων χρεών.

Τροχιοδεικτικές...

Στην τελευταία έκθεση των θεσμών υπήρξαν νέες προειδοποιητικές βολές καθώς στο τέλος Ιουλίου το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονταν σε 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον συνολικό στόχο που είχε κλειδώσει στα 350 εκατ. ευρώ. Προβληματική παραμένει και η δέσμευση για την εκκαθάριση του στοκ των συντάξεων, αφού η αρχική συμφωνία για ουσιαστική εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη. Τα στοιχεία του Ιουλίου μαρτυρούν ύψος εκκρεμών συντάξεων 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί.

Στο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπορεί να καταγράφεται πρόοδος, ωστόσο οι δανειστές εκτιμούν ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Από την άλλη όμως καταγράφονται καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη.

Αλλα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, το νέο λογιστικό σχέδιο στο Δημόσιο που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2022, οι παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας για να εξυγιανθούν ζητήματα ανταγωνισμού, ο νέος νόμος για το ΤΧΣ και συγκεκριμένα για «τη διάρκεια, τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική αποεπένδυσης και τα ειδικά δικαιώματα που κατέχει στις τράπεζες» κ.ά. Κάποια βέβαια έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Με εξαίρεση τις ιδιωτικοποιήσεις, που εκεί η κυβέρνηση δρέπει τις δάφνες των δανειστών μετά και τις εξελίξεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις μαζεύονται πολλοί αστερίσκοι για να υπάρξει άμεσα συμφωνία και θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν για έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ο στόχος παραμένει για την άνοιξη.

Επειδή όμως το 2022 μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εκλογικό έτος η κυβέρνηση θα προσέλθει στην 12η αξιολόγηση με το χαρτί της μεγαλύτερης ανάπτυξης, που είναι το νέο της «αφήγημα» για να αποσπάσει νέες παροχές. Παρά τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και την αβεβαιότητα της πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2022 και να διευρύνουν το πακέτο των ελαφρύνσεων πατώντας πάνω στο σενάριο μιας νέας αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 5,9% στην περιοχή του 6,5% για φέτος, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους για όσους έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Το μέτρο, που εκτιμάται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου και συνταξιούχοι θα έχουν αύξηση του ετήσιου εισοδήματος τους από 22 έως και 676 ευρώ. Για παράδειγμα για εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,83 ευρώ τον μήνα, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.665 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 και 14,6 ευρώ αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους. Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι τη σταδιακή πιθανότατα σε δυο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ

Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς και τα σχέδια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, όπου εκεί θα έχουμε μεγάλες ανατροπές από το 2022 από την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Κεντρικό στοιχείο της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Με βάση τον σχεδιασμό ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι το σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που η συνολική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Συμψηφισμός οφειλών και ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρων

Ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών με επιστροφές και πιστώσεις φόρων που τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την περασμένη εβδομάδα μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Ετσι χιλιάδες φορολογούμενοι είναι πιθανόν να δουν ξαφνικά να ξεφουσκώνει ή και να μηδενίζεται ο λογαριασμός από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ που έπρεπε κανονικά να πληρώσουν.

Για όσους έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρξει συμψηφισμός. Αντιθέτως όσοι έχουν απλήρωτες δόσεις μπροστά τους θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης Covid ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κ.λπ. Εάν και μετά τους συμψηφισμούς υπάρχει υπόλοιπο οφειλής, τότε αυτό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022, κάτι που θα αποτυπώνονται στο νέο εκκαθαριστικό που θα βρίσκεται στο MyAADE.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ την περασμένη εβδομάδα:

■ Πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με τα πιστωτικά «κουπόνια» του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών.

■ Ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος με το 12% του ενοικίου που δικαιούνται ως αποζημίωση Covid όσοι δέχτηκαν «κουρέματα» στα μισθώματα την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020.

Επίσης το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ μέχρι αύριο το βράδυ θα έχουν γίνει συμψηφισμοί και με τις λεγόμενες υπερ-εισπράξεις.

Εν τω μεταξύ, κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει μηδενικό αφορολόγητο από την 1η Οκτωβρίου για γονικές παροχές-δωρεές (μεταβιβάσεις ακινήτων, χρηματικών ποσών, μετοχών) μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού. Η σχετική διάταξη παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις αφού ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ που μεταβιβάζονται από γονέα σε τέκνο και αποτελούν πρώτη κατοικία γλιτώνουν φόρο 36.000 ευρώ με το νέο καθεστώς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα βρεθούν και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, όπως μεγαλύτερο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές, μείωση ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, ζωοτροφές, μείωση 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Φουσκώνουν» το ισοζύγιο της 12ης αξιολόγησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας