Επιπλέον ρευστότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού (ELA), ενέκρινε χθες το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη άφησαν αναστεναγμό ανακούφισης καθώς η απόφαση της ΕΚΤ, πέραν των πρακτικών ζητημάτων (ρευστότητα), βάζει τέλος στα τρομολαγνικά σενάρια περί μη ανοίγματος των τραπεζών τη Δευτέρα, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος. Την ελπίδα ότι θα υπάρχει συμφωνία εξέφρασε και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Το ποσό δεν ανακοινώθηκε επισήμως, οι πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για 1,8-3,3 δισ. ευρώ καθώς επίσης ότι σημαντικό μέρος του ποσού αυτού δίνεται σε χαρτονομίσματα και όχι απλώς σε εγγυήσεις, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ετσι το συνολικό ποσό που αντλούν οι τράπεζες της χώρας από τον ΕLA κυμαίνεται πλέον στα 85,4-87,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, αλλά και των «Financial Times», η ΕΚΤ θα επανεκτιμήσει την κατάσταση τη Δευτέρα με βάση τα τελευταία δεδομένα που θα έχει για τις καταθέσεις. Χθες πάντως, τελευταία ημέρα της εβδομάδας, από τα γκισέ των τραπεζών «έφυγαν» πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό εκροών από την αρχή της εβδομάδας κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, καθώς περίμεναν «τα χειρότερα, που ευτυχώς όμως δεν ήρθαν». Σημειώνουν ότι σημαντικός αριθμός καταθετών «σκούπισε» ακόμα και μικρά υπόλοιπα λογαριασμών της τάξης των 500 -1.000 ευρώ.
Θέμα ψυχολογίας...
Υψηλόβαθμα στελέχη συστημικών τραπεζών σημείωναν από νωρίς και πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι αυτού του είδους οι αναλήψεις δεν έχουν καμία λογική, καθώς σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην πιο ακραία, ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων δεν μπορεί να αφορά τέτοια ποσά.
«Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας. Ο καθένας με τα λεφτά του τρελαίνεται και δεν λειτουργεί πάντα με ορθολογικό τρόπο» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. Και φυσικά επισημαίνουν τους κινδύνους φύλαξης μετρητών στα σπίτια.
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Εθνικής η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι είναι ώρες ευθύνης και αποφάσεων για όλους (κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα, εταίρους, χρηματοπιστωτικό σύστημα και επιχειρηματίες) και απευθύνθηκε στου πολίτες.
Οπως είπε, θα πρέπει να επιδείξουν σταθερότητα και συνέπεια καθώς κάθε πράξη, από μια απλή ανάληψη μέχρι μια πληρωμή υποχρεώσεων σε Ταμεία, εφορίες, τράπεζες, επηρεάζει τα μεγέθη της οικονομίας και τον τρόπο άσκησης της πολιτικής.
Αν η Λούκα Κατσέλη απευθύνεται σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν χρησιμοποιώντας την κρίση ως άλλοθι, καλώς έπραξε και ανέδειξε τις ευθύνες τους.
Διότι στην πραγματικότητα τα μεγέθη της οικονομίας και η άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών εκ μέρους και των τραπεζών έχουν συντελέσει στο να είναι ασυνεπείς εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι άνεργοι, κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι για μήνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας