Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ, υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος 2014-2015, που υποβλήθηκε χθες στην πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο.
Σε μια στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει οδηγηθεί στα άκρα, ο διοικητής της ΤτΕ έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά, αν και -όπως σημειώνει- από τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η έκθεση είχε αρχικά προγραμματιστεί να σταλεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αλλά ο Γ. Στουρνάρας αποφάσισε να την επισπεύσει.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ρίχνει νερό στον μύλο της κινδυνολογίας. Το είχε κάνει και προεκλογικά, όταν με δημόσια παρέμβασή του στις 15 Δεκεμβρίου 2014, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (17/12/2014), είχε μιλήσει για μείωση της ρευστότητας με ταχείς ρυθμούς και κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης και είχε καλέσει τους βουλευτές «να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό κίνδυνο».
Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι την παρέμβασή του αυτή θυμίζει και στην έκθεση που έδωσε χθες, μέσω της οποίας καλεί την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ επισημαίνει τα δεινά που μπορεί να επιφέρει η ρήξη. Αντίθετα, η θετική λήξη της διαπραγμάτευσης θα αποσοβήσει τους άμεσους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία.
«Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας, που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει ο Γ. Στουρνάρας. Σημειώνει ότι μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Εξοδος από το ευρώ»
«Η έξοδος από το ευρώ -σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης- θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον µια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό. Ολα αυτά σηµαίνουν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων, πολλαπλασιασµό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονοµία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως την περίοδο του ευρώ».
Χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση για μικρότερα πλεονάσματα και «εξίσου σηµαντική» την επαναβεβαίωση και εξειδίκευση της πρόθεσης των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διατυπώθηκε αρχικά στη σύνοδο του Eurogroup της 27ης Νοεµβρίου 2012. «Χρειαζόμαστε σήµερα µια βιώσιµη συµφωνία που θα στηριχτεί σε βιώσιµο χρέος, απαλλάσσοντας τις επόµενες γενιές από τα βάρη που δεν δικαιούµαστε να τους κληροδοτήσουµε».
Ο Γ. Στουρνάρας, ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, για τη μη υλοποίηση των όσων προέβλεπε η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Προτιμά να υπενθυμίσει όμως ότι στα τέλη του 2014 υπήρχαν «σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονοµία, έχοντας υπερβεί την ύφεση, εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης», ενώ σήμερα οι προβλέψεις αυτές -όπως επισημαίνει- έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Κατά τα λοιπά, ο διοικητής της ΤτΕ ζητά την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών εργασίας, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Δεν παραλείπει ωστόσο να ζητήσει και την εφαρμογή ενός συνεκτικού και στοχευμένου δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει μόνιμη και όχι αποσπασματική βοήθεια σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη...!
Ουδέν σχόλιον...
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την απόφαση της προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε την έκθεση, όπως ορίζει το καταστατικό, πρώτα στην πρόεδρο της Βουλής και μετά τη δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ. Την παρέδωσε, δε, δι’ αντιπροσώπου του, διότι χθες βρισκόταν στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εμμεση στήριξη
Να μη θυσιαστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να τερματιστεί η ισορροπία τρόμου που έχει παγώσει την οικονομία, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και επιμελητήρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας