Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές παγώνουν την επαναφορά ομαλότητας στις εργασιακές σχέσεις, με το υπουργείο Εργασίας να περιμένει την κατάληξη της συμφωνίας ώστε να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό. Με αυτά τα δεδομένα φαντάζει απολύτως λογική η κίνηση του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη να νομοθετήσει την τρίμηνη παράταση της μετενέργειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αναλυτικότερα, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο κ. Σκουρλέτης συγκατένευσε στο αίτημα των εκπροσώπων του κόσμου της μισθωτής εργασίας και προωθεί προς ψήφιση την παράταση της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ετσι, δίνει χώρο και ανάσα στους συνδικαλιστές ώστε να μη συμφωνήσουν υπό το κράτος του τωρινού φαιδρού καθεστώτος που θεμελίωσε ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με πρόδηλο στόχο να δώσει «γην και ύδωρ» στους εργοδοτικούς φορείς ξεδοντιάζοντας διαπραγματευτικά την πλευρά των εργαζομένων.
Υπό το υπάρχον καθεστώς συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Πάντως, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι όπως οι μνημονιακές κυβερνήσεις των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ έριξαν στα τάρταρα τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ για τους πάνω από 25 και 511 για όσους έχουν ηλικία κάτω των 24 ετών) με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, έτσι να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ που ίσχυε πριν από το 2012, όχι με την αντισυνταγματική διαδικασία των ΠΝΠ, αλλά με νομοθετική παρέμβαση που θα ψηφιστεί από τους Ελληνες βουλευτές.
Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης με τροπολογία είχε επεκτείνει τη μετενέργεια από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου, αλλά ακριβώς επειδή οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, δεν προχωρά και η κατάθεση του νομοσχεδίου παρότι έχει περάσει όλες τις φάσεις του κοινωνικού διαλόγου.
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η υπάρχουσα ΕΓΣΣΕ που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2014 από τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) αφορούσε μόνο τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας (13ος και 14ος μισθός) και κάποια επιδόματα (όπως αυτό του γάμου), αν και τότε κυρίαρχη πρόθεση των κοινωνικών εταίρων ήταν πώς τα συνδικάτα θα μπουν στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
«Το ζητούμενο είναι να επαναρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ» δήλωσε σχετικά, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Για να προσθέσει: «Χαιρετίζουμε μεν την πρωτοβουλία για παράταση της ισχύος της σύμβασης, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε και διεκδικούμε να εφαρμοστεί η βασική προεκλογική δέσμευση ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν και ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας