Να επανεξετάσουν την επάρκεια των προβλέψεών τους για τον πιστωτικό κίνδυνο και ειδικότερα την ικανότητα αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, «δεδομένου ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα» ζητάει από τις τράπεζες η ΤτΕ.
Κι αυτό γιατί όπως διαπιστώνεται τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν, έστω οριακά, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και η συνεχιζόμενη πανδημία, καθώς και η άρση των μέτρων στήριξης αναμένεται να επιδεινώσουν τη χρηματοοικονομική κατάσταση ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία και να οδηγήσει σε νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια
Στο τέλος Μαρτίου ο «ελληνικός» δείκτης ΝPEs ήταν 30,3%, σχεδόν 12πλάσιος του αντίστοιχου μεγέθους για τις τράπεζες της Ε.Ε. και το πρώτο τρίμηνο του έτους «έκλεισε» με 47,3 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με την Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ 2020-2021, μετά την υποχώρηση που εμφάνισε το υπόλοιπο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πέρσι, κυρίως λόγω των πωλήσεων στο πλαίσιο αξιοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής», οριακή αύξηση παρατηρήθηκε το α' τρίμηνο του 2021.
«Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος Μαρτίου του 2021 ανήλθε σε 47,3 δισ. ευρώ -έναντι 47,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020-, το οποίο κατανέμεται κατά περίπου 58% σε επιχειρηματικά δάνεια, περίπου 28% σε στεγαστικά και το υπόλοιπο σε καταναλωτικά δάνεια. Επίσης το ήμισυ σχεδόν του υπολοίπου των ΜΕΔ αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, ακολουθούμενο από τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης ("unlikely to pay") και τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί» αναφέρει η έκθεση, ενώ σημαντικό ποσοστό των ΜΕΔ (περίπου το 1/3 κατ’ αξία) συνδέεται με κάποιου είδους ρύθμιση, ενώ συνολικά σε καθεστώς ρύθμισης υπάγεται περίπου το 1/6 του συνολικού υπολοίπου των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη.
Παράλληλα υψηλό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε και πάλι καθυστέρηση και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή παρατηρείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας