Αρωμα εκλογών έχουν οι ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, για τη διετία 2021- 2022 που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με τους δανειστές.
Το πακέτο με τα μόνιμα μέτρα περιλαμβάνει οριζόντιο «κούρεμα» έως και 45% στην προκαταβολή του φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όλα τα νομικά πρόσωπα.
Ωστόσο αυτές που ευνοούνται περισσότερο είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε αν το γεγονός αυτό συνδυαστεί με τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, που είναι μόλις 5%. Με βάση τις ανακοινώσεις, τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα δηλωθούν του χρόνου την άνοιξη στην Εφορία θα φορολογηθούν με 22% συντελεστή αντί 24%.
Ταυτόχρονα επεκτείνονται και το 2022 τα προσωρινά μέτρα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την εισφορά.
Τα μέτρα λαμβάνονται ως θετικά από την αγορά μολονότι δεν «χτυπάνε» το πρόβλημα της ρευστότητας που θεωρείται βασικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στη βάση αυτή επισπεύδονται οι διαδικασίες με την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 ώστε τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνουν οι πρώτες πληρωμές.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που ανεβάζει εσπευσμένα ρολά στις 3 Μαΐου χωρίς την υποστήριξη των 330 εκατ. ευρώ του προγράμματος από το ΕΣΠΑ που έχει ανακοινωθεί γι’ αυτόν το σκοπό αλλά θα ξεκινήσει με καθυστέρηση.
Τα μέτρα έχουν κερδισμένους και χαμένους, ιδιαίτερα στο κομμάτι της προκαταβολής του φόρου. Οσοι βγήκαν αλώβητοι από την πανδημική κρίση και διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους το 2020 είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το μέτρο.
Πρόκειται κυρίως για σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, υπηρεσίες μεταφορών κ.ά. που ανέβασαν στροφές μέσα στο λοκντάουν πληρώνοντας έτσι στο 100% την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021. Φέτος μετά το ψαλίδι του 30% θα προπληρώσουν το 70% του φόρου για το 2022 διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της ρευστότητας στα ταμεία τους.
Στον αντίποδα επιχειρήσεις με πτώση τζίρου έως 35% και με μηδενική ή με προκαταβολή φόρου ώς 30% το 2021 είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του μέτρου, καθώς προκύπτει μεγαλύτερη υποχρέωση πληρωμής.
Τονίζεται ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου, ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης μαζί με τον κύριο φόρο.
Αναλυτικότερα το πλέγμα και το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων αλλά και τα οφέλη που φέρνουν έχουν ως εξής:
1. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.
Ελεύθερος επαγγελματίας που εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 9%, δηλαδή 900 ευρώ, και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%, δηλαδή άλλα 900 ευρώ, και έτσι συνολικά θα επιβαρυνόταν με 1.800 ευρώ.
Με τις νέες ρυθμίσεις ο φόρος εισοδήματος θα είναι ίδιος, δηλαδή 900 ευρώ, αλλά η προκαταβολή φόρου θα πέσει στο 55% από 100%, δηλαδή στα 495 ευρώ. Ετσι η επιβάρυνση περιορίζεται στα 1.395 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 405 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι πλέον κερδισμένοι καθώς πέραν της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τα φετινά εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογηθούν με συντελεστή 10% από 22% πέρυσι ενώ δεν θα καταβάλουν και εισφορά αλληλεγγύης.
2. Μειώνεται σε μόνιμη βάση για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, μειώνεται ακόμη περισσότερο στο 70%.
Επιχείρηση που εμφάνισε κέρδη το 2020 για πρώτη φορά 10.000 ευρώ, με βάση το προηγούμενο καθεστώς θα πλήρωνε φόρο εισοδήματος 24%, δηλαδή 2.400 ευρώ, και προκαταβολή φόρου 100%, δηλαδή επιπλέον 2.400 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση να διαμορφωνόταν στα 4.800 ευρώ ή στο 48% των καθαρών κερδών της.
Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100% το ποσό μειώνεται στα 1.680 ευρώ και έτσι η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται στα 4.080 ευρώ ή 40,8% επί των κερδών με όφελος 720 ευρώ.
3. Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις με κέρδη από το 24% στο 22% ενώ η προκαταβολή φόρου ανέρχεται στο 80%.
Επιχείρηση που εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά 10.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει φέτος φόρος εισοδήματος με συντελεστή 24% ήτοι 2.400 ευρώ και για προκαταβολή φόρου με συντελεστή 70% το ποσό των 1.680 ευρώ. Συνεπώς η συνολική επιβάρυνση είναι 4.080 ευρώ αντί 4.800 ευρώ.
Για τα φετινά κέρδη που θα δηλωθούν το 2022 ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος μειώνεται στο 22% και ο φόρος πέφτει στα 2.200 ευρώ. Ταυτόχρονα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 80% από 70% και διαμορφώνεται στα 1.760 ευρώ. Ετσι η συνολική φορολογική επιβάρυνση είναι 3.960 ευρώ ή 39,6% επί των κερδών και η ελάφρυνση της συγκεκριμένης επιχείρησης ανέρχεται στα 840 ευρώ.
4. Επεκτείνεται και το 2022 η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο είναι 12 ευρώ τον μήνα και 168 ευρώ τον χρόνο.
Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 18 ευρώ τον μήνα και 252 ευρώ τον χρόνο.
5. «Παγώνει» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022 για πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το επόμενο έτος δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:
● Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα με την απαλλαγή να μην ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
● Στα εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
Για παράδειγμα, για μισθωτό του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 426 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο όφελος φτάνει στα 676 ευρώ.
Ποιους κλάδους ευνοούν ξεκάθαρα οι εξαγγελίες
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μπορεί να φωτίσουν καλύτερα ποιους κλάδους ευνοούν ξεκάθαρα οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Από τους 87 κλάδους που παρακολουθεί, 23 αύξησαν τους τζίρους τους μέσα στο lockdown ενώ 64 είδαν δραματικές μειώσεις ή και ζημιές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ, αύξηση εμφάνισαν οι εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων (+14,4%), οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών (+13,8%), οι δραστηριότητες σχετικές με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών (+15%), η αλιεία και υδατοκαλλιέργεια (+26,5%), η κατασκευή εξοπλισμού μεταφορών (+49%), η κατασκευή υπολογιστών (+10,8%) κ.ά.
Οι κλάδοι αυτοί ευνοούνται από το ψαλίδισμα της προκαταβολής του φόρου κατά 30%, καθώς επιβαρύνονται λιγότερο σε σχέση με πέρσι που πλήρωσαν το 100%. Φέτος θα προπληρώσουν το 70% του φόρου εισοδήματος με βάση τα κέρδη που είχαν το 2020 διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της ρευστότητας στα ταμεία τους.
Στον αντίποδα επιχειρήσεις με πτώση τζίρου έως 35% και με μηδενική ή με προκαταβολή φόρου ώς 30% το 2021 είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του μέτρου, καθώς προκύπτει μεγαλύτερη υποχρέωση πληρωμής. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη συντριβή είχε ο κλάδος των καταλυμάτων με πτώση 64,5%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας