Χθες ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πιάσει το γαϊτανάκι της κινδυνολογίας. Στην τακτική της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review), διατυπώνονται αυξημένες ανησυχίες για ελληνική πτώχευση το τελευταίο εξάμηνο, σε μια σαφή και συντονισμένη προσπάθεια να συρθεί η ελληνική κυβέρνηση σε μια επώδυνη συμφωνία και να αρθεί η… αβεβαιότητα.
Οπως σημειώνεται στην ειδική αναφορά για την Ελλάδα, οι πιθανότητες για το ρίσκο default (χρεοκοπία) έχουν αυξηθεί απότομα το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Για τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές η ΕΚΤ δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά.
Η ΕΚΤ πάντως, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρός της Βίτορ Κονστάνσιο, ενεργεί με βάση το σενάριο ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης και χρεοκοπίας των τραπεζών, οι οποίες εξακολουθούν να θεωρούνται «φερέγγυες».
Ο αντιπρόεδρος βέβαια δεν είπε τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα με τις τράπεζες και τι θα σηματοδοτήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο μετά την τραπεζική ενοποίηση εποπτεύεται από την ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ μέσω αξιωματούχων της προτάσσει στην ελληνική κυβέρνηση και το… καρότο.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να απελευθερώσει ρευστότητα προς την Ελλάδα αν υπάρξει συμφωνία με την ευρωζώνη και να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια.
Αν η Ελλάδα εξασφάλιζε μια νέα συμφωνία, αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογά της μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε μια προσπάθεια «καθησυχασμού» των υπόλοιπων Ευρωπαίων και κυρίως των ευάλωτων οικονομιών του Νότου, η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει ότι «η μόλυνση από την Ελλάδα στις άλλες αγορές της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένη, έτσι προκλήθηκε μόνο μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».
Σημειώνει ωστόσο ότι ελλείψει άμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα για τις διαρθρωτικές ανάγκες, το ρίσκο μιας ανοδικής προσαρμογής του ασφάλιστρου κινδύνου που απαιτείται για τα ευάλωτα κράτη της ευρωζώνης θα μπορούσε να υλοποιηθεί
Τους κινδύνους για τις υπόλοιπες χώρες υπογραμμίζει ο μεγαλοεπενδυτής Bill Gross, που αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την PIMCO. Μιλώντας στο CNBC τονίζει ότι αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, θα υπάρξει σπέκουλα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στην αγορά νομισμάτων και να ανοίξει την πόρτα για μετάδοση και σε άλλες χρεωμένες χώρες.
Για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει, όπως λέει, να υποτιμάται το ελληνικό ζήτημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας