Ιδιαίτερα φορτικές πιέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση από τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα του 13ου μισθού (δώρο Χριστουγέννων) που σχεδιάζεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εγείρουν το θέμα της υστέρησης εσόδων προκειμένου να υποστηρίξουν την εμμονική άρνησή τους σε οτιδήποτε ρέπει προς την ανακούφιση της κοινωνίας και την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.
Οπως φαίνεται, πάντως, και κάποιοι εντός της κυβέρνησης συζητούν τη μετάθεση χορήγησης του 13ου μισθού στους συνταξιούχους για ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτό, βεβαίως, δεν αποτελεί επιλογή για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεδομένου ότι αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να τιναχθούν στον αέρα οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί άπτονται της αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και των τριετιών.
Αυτή η αύξηση των μισθών δεν θα μπορεί να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις (οι περισσότερες εκ των οποίων λόγω των αλλεπάλληλων χτυπημάτων από τις μνημονιακές επιλογές δρουν κάτω από τι όριο της επιβίωσης) και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος της έκρηξης της ανεργίας λόγω μαζικών απολύσεων.
Ο τρόπος να μην υπάρξει αυτό το μπουμ απολύσεων είναι το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται σίγουρο ότι θα κατευθυνθεί στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα ρεύσει στα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που θα δώσει ανάσα ρευστότητας λόγω της αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων.
Θα συζητηθεί αργότερα...
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, και παρότι ακούγονται φωνές περί αναβολής της καταβολής του 13ου μισθού στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές κάτω από 700 ευρώ, η στόχευση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη κατηγορία από την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές. Το επιχείρημα είναι βέβαια ότι πρόκειται για μέτρο που θα ισχύσει τον Δεκέμβριο του έτους 2015, οπότε δεν είναι αναγκαίο να συζητηθεί από τώρα και εν όψει της συμφωνίας του Ιουνίου.
Πάντως, ο 13ος μισθός δεν είναι η μοναδική απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο σύνολο των παράλογων εμμονών τους και ιδιαιτέρα στην αύξηση σε 20 από 15 των ετών που θα μπορεί κάποιος να δικαιούται σύνταξη (δηλαδή από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης και τα 67 έτη που είναι σήμερα, στις 6.000 ημέρες ασφάλισης).
Επιπροσθέτως ζητούν επιτακτικά -και δη χωρίς να εμφανίζουν ρωγμή στη θέση τους, έστω για συζήτηση- την εδώ και τώρα κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (ακόμη και αυτών που έχουν θεμελιώσει ήδη δικαίωμα - αφορά περίπου 300.000 ασφαλισμένους).
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν την καταπάτηση συνταγματικών διατάξεων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νεοφιλελεύθερες απόψεις τους. Θέση της κυβέρνησης είναι πως μία τέτοια προοπτική δεν μπορεί παρά να αφορά το 2025 και μετά (αν και κάποιοι θεωρούν ότι πιθανόν να υπάρξει υπαναχώρηση ώστε αυτή η κατάργηση να εκκινήσει από το 2019).
Η θέση της κυβέρνησης είναι πάγια σε όλα αυτά και μάλιστα ανυποχώρητη. Οι αρμόδιοι υπουργοί και τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απλώς ακούν και δεν ασχολούνται με τέτοιες θεωρήσεις.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του υπουργού Εργασίας σε σχετική ερώτηση που του ετέθη από την εφημερίδα «Εποχή». «Η μείωση των μισθών, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι ισοπεδωτικές μειώσεις στις συντάξεις οδήγησαν σε αύξηση ανεργίας, δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα, δεν έκαναν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και μαζί με τα άλλα μέτρα οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας εμμονική την προσέγγιση των δανειστών και εκτιμώντας ότι αυτά τα μέτρα που έλαβαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν «ολέθρια αποτελέσματα».
«Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό και τεκμηριωμένο επιχείρημα υπέρ της συνέχισης αυτής της πολιτικής. Πρόκειται για έναν δογματισμό εκ μέρους των δανειστών, που επιβεβαιώνει την προηγούμενη κριτική μας στο Μνημόνιο, ότι στόχος δεν ήταν η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι μεγάλες αλλαγές πια στο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονταν. Οι δανειστές θέλουν να εμπεδώσουν το μνημονιακό καθεστώς, να του δώσουν μόνιμο χαρακτήρα και να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, απηχώντας το σύνολο της κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας