Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο επέκτασης του τουρκικού αγωγού -Turkstream- στην Ελλάδα. Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής των διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν μετέφερε τη σχετική ανησυχία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Μαΐου στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίησή της, πιθανώς να δημιουργήσει ανησυχία στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ενώ δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως η αντίδραση των ΗΠΑ έρχεται μόλις μία μέρα μετά την επιβεβαίωση του Κρεμλίνου για την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα συμμετάσχουν στο έργο της κατασκευής του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου.
Επαφές και εναλλακτικά projects
Ο Άμος Χοκστάιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και στελέχη ενεργειακών εταιρειών, ήρθε στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της αμερικανικής κυβέρνησης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, περιλαμβανομένων προγραμμάτων όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - IGB καθώς και η επέκταση της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Αυτά τα projects θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης, θα μειώσουν την εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα φέρει, 1,5 δισ. ευρώ ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επί 25 χρόνια. Καταλήγοντας, το κείμενο αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τους Έλληνες ηγέτες την τεράστια δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσης στις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Λαφαζάνης: «Στηρίζουμε τον αγωγό»
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Χοκστάιν πως στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος.
«Θέλουμε πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη», είπε ο κ. Λαφαζάνης για να συμπληρώσει πως «στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.
«Προτείνουν μόνο υγροποιημένο αέριο»
Στο θέμα του αγωγού αναφέρθηκε ο αναλυτής ενεργειακών θεμάτων και εκδότης του δελτίου Energy international risk assessment (eiranews.com) Γιώργος Χατζηιωάννου, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Όπως εκτίμησε, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προτείνουν στην Ελλάδα καμία εναλλακτική λύση (έναντι της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη ρωσική Gazprom), εκτός από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
«Οι ΗΠΑ είχαν αδιαμφισβήτητη επιτυχία στην εξόρυξη φυσικού αερίου, ωστόσο, για την εξαγωγή του δεν υπάρχουν τόσο πολλές δυνατότητες... οι πραγματικές εξαγωγές του αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου δεν θα ξεπερνά τα 68 δισ. κυβικά μέτρα ως το 2025 και θα φθάσει τα 107 δισ. κυβικά μόνο το 2035, δηλαδή μετά από είκοσι έτη», σημείωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας