Στον αέρα προειδοποιεί πλέον επισήμως η Ελλάδα ότι θα υποχρεωθεί να τινάξει τη μεγάλη εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Καναδά για τις ελεύθερες ζώνες συναλλαγών (CETA) αν στο τελικό κείμενο που προωθείται προς ψήφιση στα εθνικά Κοινοβούλια δεν γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις ώστε να προστατευτεί με σαφήνεια η ονομασία προέλευσης της ελληνικής φέτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα παραστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για θέματα εμπορίου, προτίθεται να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία εφόσον οι όροι για τη φέτα δεν αλλάξουν προς την κατεύθυνση που προτείνει η χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η ελληνική φέτα αποτελεί κατοχυρωμένη ονομασία, η συμφωνία την οποία αποδέχτηκε το 2013 η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προστατεύει το προϊόν από τους Καναδούς παραγωγούς, ανοίγοντας παράλληλα κερκόπορτα για να χάσουν την προστασία τους και άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης στο διεθνές εμπόριο.
Με βάση τη συμφωνία CETA όσες εταιρείες στον Καναδά παράγουν και εμπορεύονται ήδη τυριά με την ονομασία «φέτα», θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής. Επιπλέον όσοι στο μέλλον δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή λευκού τυριού, θα μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία τον χαρακτηρισμό «τύπου φέτα» ή «απομίμηση φέτας».
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, επιδιώκει να πετύχει την απόλυτη προστασία της «βασίλισσας των ελληνικών τυριών» που πρωτοστατεί στις εξαγωγές ΠΟΠ προϊόντων με ετήσιες πωλήσεις 170-180 εκατ. ευρώ, καθώς αν δεν αλλάξει κάτι, η ελληνική φέτα κινδυνεύει να εκτοπιστεί από τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω αθρόων εισαγωγών εντελώς διαφορετικών τυριών σε διαδικασία παραγωγής και πρώτη ύλη (αγελαδινό γάλα αντί για αιγοπρόβειο) που θα φέρουν την ίδια ονομασία.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», να υποβάλει σήμερα τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες θα ζητήσει να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που βρίσκεται σε φάση νομικής επεξεργασίας:
1. Είτε να απαγορευτεί απόλυτα η χρήση του όρου «φέτα» από όλους τους παραγωγούς είτε να θεσπιστεί ρήτρα «σταδιακής εξάλειψης» (Phasing Out Clause) για τους υφιστάμενους Καναδούς παραγωγούς οι οποίοι παραποιούν την ονομασία «φέτα».
2. Να υπάρξει ρύθμιση ώστε η γνήσια φέτα να διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα προϊόντα (π.χ. λευκά τυριά) με βάση τη σύσταση του γάλακτος και τη μέθοδο παραγωγής. Θέση της Ελλάδας είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση να εφαρμόζεται τόσο για τους Καναδούς μελλοντικούς παραγωγούς όσο και για τους υφιστάμενους.
3. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να δεχθεί ως παρέκκλιση τη χρήση της ονομασίας «τυρί τύπου φέτα» μόνο για τα καναδικά τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ενημερώσει την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ για τη δυσκολία αποδοχής της συμφωνίας από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η προστασία της φέτας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ σήμερα πλέον ο Γ. Σταθάκης αναμένεται ότι θα προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία αν δεν γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας