Με τις ηγεσίες των δύο παγκόσμιων οικονομικών «υπερδυνάμεων» θα συναντηθούν οι κορυφαίοι της ελληνικής κυβέρνησης στην τρέχουσα εβδομάδα, ενόσω η διαπραγμάτευση πίσω στην Ευρώπη κινείται στο επίπεδο της ανταλλαγής στοιχείων.
Ο μεν πρωθυπουργός την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία για μια σειρά διμερή θέματα, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία θα αποτελείται επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, είναι να αποσαφηνιστεί το πεδίο των ενδεχόμενων συνεργασιών ώστε να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών.
Στις ΗΠΑ βρίσκεται όμως από χτες ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπου, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, είχε συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών συζήτησε με την Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα, ενώ δεν έθεσε θέμα μετάθεσης της ημερομηνίας αποπληρωμής της τρέχουσας δόσης προς το ΔΝΤ, μια και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει με ποικίλους τρόπους το απαραίτητο ποσό των περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ισχυρή η αίσθηση ότι το ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα διέρχεται «κρίση ταυτότητας», μια και αφ’ ενός οι ΗΠΑ δείχνουν πρόσθετο ενδιαφέρον για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας στην ευρωζώνη, αφ’ ετέρου το πανίσχυρο Ταμείο πρέπει να εξασφαλίσει το «κύρος» του στην παγκόσμια σκακιέρα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σιτς και ακολούθως με τη σύμβουλο του Ομπάμα, Κάρολαϊν Ατκινσον. Ο μεν πρώτος θα αναπληρώνει τον υπουργό Τζακ Λιου, που έχει εκδράμει για τις πασχαλινές εορτές, η δε δεύτερη κρίνεται πρόσωπο «κλειδί» που μπορεί αφ’ ενός να μεταφέρει τις σκέψεις του Αμερικανού προέδρου και αφ’ ετέρου, λόγω της παλαιότερης θητείας της στο ΔΝΤ, να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της.
Νέα δεδομένα
Οι επαφές Βαρουφάκη στην Αμερική σε συνδυασμό με τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό (περαιτέρω εμπλουτισμός του πακέτου των διαρθρωτικών μέτρων κ.λπ.) διαμορφώνουν νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση.
Οι εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας και κυρίως το Εuroworking Group της Μεγάλης Τετάρτης θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, καθώς θα διαφανεί εάν τελικώς η αίσθηση περί προόδου στις συζητήσεις έχει βάση, ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας ακόμα και εντός του Απριλίου.
Η κυβέρνηση αυξάνει στα 8,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» των μέτρων συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα πρόσθετα μέτρα διευρύνουν τα προσδοκώμενα έσοδα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Η νέα πρόταση δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον καταλύτη προκειμένου να ληφθεί απόφαση για «ξεπάγωμα» τμήματος της δανειακής βοήθειας στο άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Λετονία.
Παράλληλα το υπ. Οικονομικών έχει εξασφαλίσει τα 450 εκατ. ευρώ για τη δόση προς το ΔΝΤ, η οποία πρέπει να καταβληθεί τη Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου. Τη Μ. Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα επιχειρήσει να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με στόχο να αναχρηματοδοτήσει ισόποση έκδοση που λήγει στις 14 Απριλίου.
Από το προαναφερθέν ποσό τα 700 εκατ. είχαν αγοραστεί από ξένους επενδυτές (μεταξύ των οποίων είναι και η Pimco, με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βαρουφάκης) και το μερίδιό τους θα πρέπει πλέον να καλυφθεί από εγχώριες πηγές.
Οι ελληνικές τράπεζες απαγορεύεται να στηρίξουν την έκδοση, ενώ τα περιθώρια για να γίνει αυτό από το Κοινό Κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος είναι επίσης περιορισμένα. Επιπροσθέτως, στις 17 Απριλίου λήγει επίσης έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας