Ενα ακόμα παράδοξο, από τα πολλά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, αποτελεί το φαινόμενο του αρνητικού πληθωρισμού, με αρκετές όμως ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες όπως οι μεταφορές και η στέγαση.
Ενώ τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό -2,2%, συμπληρώνοντας δύο χρόνια σε αρνητικό πεδίο, δεν λείπουν οι αυξήσεις σε προϊόντα που αφορούν τη διατροφή, τη στέγαση και τις μεταφορές. Δηλαδή, είδη πρώτης ανάγκης στα οποία στρέφεται αποκλειστικά η πλειονότητα των καταναλωτών, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (είδη νοικοκυριού, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, αυτοκίνητα κ.λπ.), οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, βρίσκονται σε δεύτερη ζήτηση.
Ωστόσο, το «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται βαρύτερο, καθώς ο αρνητικός πληθωρισμός δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα νοικοκυριά που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατροφή τους και τη στέγαση.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών κατέγραψαν τον περασμένο μήνα τα νωπά λαχανικά (25,9%), οι συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (10,6%), το ελαιόλαδο (8,2%), ο καπνός (2,9%), τα τιμολόγια της ΔΕΗ (4,9%), τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί (9,1%), τα νωπά ψάρια (1,1%) κ.ά.
Στον αντίποδα, οι μειώσεις των τιμών που συνέβαλαν περισσότερο στην επιτάχυνση του αποπληθωρισμού παρατηρούνται στις νωπές πατάτες (-20%), στη ζάχαρη (-18,5%), στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών (-27%), αλλά και στη βενζίνη (-12%).
Ο εναρμονισμένος δείκτης που παρακολουθεί η Eurostat κατέγραψε τον Φεβρουάριο πτώση 1,9%.
Εν τω μεταξύ, τα πετρελαιοειδή είναι αυτά που κάνουν τη… διαφορά στο εμπορικό ισοζύγιο. Ο συνυπολογισμός τους στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας αλλάζει άρδην την εικόνα εξαγωγών και εισαγωγών.
Συγκεκριμένα, με τον υπολογισμό των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών ανήλθε τον Ιανουάριο σε 1,863 δισ. ευρώ έναντι 2,137 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 12,8%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 105,0 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,2%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 3,130 δισ. ευρώ έναντι 3,740 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 16,3%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση κατά 89,5 εκατ. ευρώ (3,8%).
Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε σε 1,266 δισ. ευρώ έναντι 1,603 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,4%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας