Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οι όροι θα είναι αρκετά ελαστικοί ώστε να συμπεριλάβουν το 95% των πολιτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αλλά όχι τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς

Τείχος προστασίας απέναντι σε πλειστηριασμούς ακινήτων και πωλήσεις στεγαστικών δανείων υψώνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα απαγορεύει για ένα χρόνο, και υπό τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο τον εκπλειστηριασμό σπιτιών από τις τράπεζες, όσο και τη μεταβίβαση δανείων σε «distress funds».

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν θα είναι οριζόντια, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διέπεται από τρία συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ θα καλύψει το χρονικό κενό μέχρι την προετοιμασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, θα προβλέπει τη δημιουργία ενδιάμεσου δημόσιου φορέα.

Τα 3 κριτήρια

Οι όροι θα είναι αρκετά ελαστικοί ώστε να συμπεριλάβουν το 95% των πολιτών που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, αλλά όχι τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που ενώ έχουν χρήματα, έχουν σταματήσει να πληρώνουν.

Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση θα λαμβάνει υπόψη τα εξής κριτήρια:

1. Το σύνολο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που έχει στο όνομά του ένας δανειολήπτης (κατοικίες, ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α). Το ποσό θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται κοντά στις 700.000-800.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

2. Το ύψος του εισοδήματος. Επίσης το συγκεκριμένο κριτήριο θα είναι αρκετά ελαστικό και αναμένεται ότι θα ξεπερνά τις 45.000-50.000 ευρώ για μια οικογένεια.

3. Το ύψος των καταθέσεων και πιθανόν των κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα κ.α.) που έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης. Θα είναι το μοναδικό κριτήριο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας δεν θα είναι «γενναιόδωρο» προκειμένου να μη γίνει κατάχρηση της ρύθμισης από «μπαταχτσήδες». Υπό το πρίσμα αυτό, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων θα ξεκινά από σχετικά χαμηλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, δεν έχει ζητηθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το πάγωμα των πλειστηριασμών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την προστασία από πλειστηριασμούς, δεν αναμένεται να προβλέπεται η καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Φρένο» στους πλειστηριασμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας