Επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στήνονται στις πλάτες της κυβέρνησης την κρίσιμη ώρα που διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και παράλληλα δείχνει να επιχειρεί πολιτικά και οικονομικά «ανοίγματα» σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης χρειάστηκε δύο φορές να διαψεύσει επίσημα τόσο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ρωσικής εταιρείας «JSC Rosgeologia» όσο και σχετικά τηλεγραφήματα (ΡΙΑ-Νόβοστι κ.ά.), που αμφότερα εμφανίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη ρωσική εταιρεία να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση τη διενέργεια σεισμικών ερευνών δύο και τριών διαστάσεων στο Αιγαίο με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Ρομάν Πάνοφ, υποστήριξε ωστόσο πως «ανταλλάχτηκαν εντελώς πρωτόλειες σκέψεις για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία, χωρίς φυσικά να υπάρξει οποιουδήποτε είδους συμφωνία και πολύ περισσότερο συμφωνία για οποιεσδήποτε έρευνες και σε οποιαδήποτε περιοχή».
Επιπλέον, διέψευσε την παρουσία στην ίδια συνάντηση του επικεφαλής τής Copelouzos Group Δ. Κοπελούζου, αν και στην ανακοίνωσή της η ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι οι εκπρόσωποί της συνομίλησαν μαζί του, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συνάντηση ήταν κοινή.
«Ελπίζουμε τα σχετικά δημοσιεύματα και μυθεύματα, τόσο για την παρουσία του κ. Κοπελούζου στη συνάντηση, όσο και για συμφωνίες έρευνας σε συγκεκριμένες περιοχές, να μην είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και ιδιοτελών στοχεύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Στον απόηχο της χθεσινής «σπέκουλας» με τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις (που πάντως επιχειρείται να ανοικοδομηθούν, ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας), ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης ξεκινά από σήμερα επίσημα την «εκστρατεία» σε χώρες εκτός ευρωπαϊκών συνόρων που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για να διεισδύσουν εμπορικά στην Ευρώπη.
Ηδη πληροφορίες τον φέρουν να προγραμματίζει μαζί με άλλους υπουργούς επίσκεψη στην Κίνα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, με «ευρεία ατζέντα θεμάτων» στην οποία κυριαρχούν οι επενδυτικές βλέψεις των Κινέζων για τον Πειραιά και το Θριάσιο.
Ωστόσο, πρώτος σταθμός του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα είναι σήμερα και αύριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου για τον «Νότιο Διάδρομο», καταληκτικό σκέλος του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP) που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και την Ιταλία μεταφέροντας αέριο από το Σαχ Ντενίζ μέσω Τουρκίας.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει συμμετοχή στον TAP μέσω κρατικής εταιρείας και επιβολή τελών διέλευσης στον αγωγό. Στις κατ' ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και με τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί και η τύχη της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που ενώ έχει συμφωνηθεί να περάσει στον έλεγχο της αζέρικης Socar, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ανάψει το πράσινο φως.
Η νέα στρατηγική
Χθες κατά τη διάρκεια των προγραμματικών ο Παν. Λαφαζάνης δήλωσε πως αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η πώληση του ΔΕΣΦΑ δεν θα είχε προχωρήσει, αλλά σημείωσε πως την ιδιωτικοποίηση μπορεί πλέον να αλλάξει μόνο απόφαση της Ε.Ε.
Στις προγραμματικές του, ο υπουργός έδωσε έμφαση «στη νέα ενεργειακή στρατηγική» της χώρας που θα υλοποιηθεί πλέον με λοκομοτίβες τη ΔΕΗ (ακυρώνεται η διάσπαση, τερματίζεται η πώληση του ΑΔΜΗΕ) και τη ΔΕΠΑ, που επίσης δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και παράλληλα «θα απαλλαγεί από τους μεσάζοντες». Ειδικά για τη ΔΕΗ ο υπουργός προανήγγειλε προσλήψεις προσωπικού, μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και υλοποίηση της εξαγγελίας για δωρεάν ρεύμα (300 kWh) σε 300.000 ευάλωτους καταναλωτές, ενώ υποσχέθηκε μειώσεις στις τιμές τόσο του ηλεκτρικού όσο και του φυσικού αερίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας