Μπορεί να χάνουν το 50% της σύνταξης θανάτου όταν προσλαμβάνονται ή αυτοαπασχολούνται, ωστόσο μπορούν να ελπίζουν σε διετή καταβολή ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Δύο χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του συγκεκριμένου νόμου δημοσιεύτηκε χθες η κοινή υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τη διάταξη για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια πριμοδότησης όσων λαμβάνουν συντάξεις θανάτου και θέλουν να βγουν στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη: Εφόσον, εντός χρονικού διαστήματος 5 ετών από την πρώτη καταβολή τής κατά μεταβίβαση σύνταξης, ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενος, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για χρονικό διάστημα 2 ετών.
Αναλυτικότερα, με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία αναφορικά με την καταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών δικαιούχων συντάξεως θανάτου απασχολουμένων ως μισθωτών και αυτοτελώς απασχολουμένων.
Δικαίωμα χρήσης αυτής της δυνατότητας έχουν οι επιζώντες ή/και διαζευγμένοι σύζυγοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, εφόσον εντός χρονικού διαστήματος 5 ημερολογιακών ετών από την ημερομηνία καταβολής της σύνταξης είναι άνεργοι και αναλάβουν μισθωτή εργασία ή ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, εξαιρουμένων των προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ως αγρότες.
Ως άνεργοι θεωρούνται τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα είτε στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, είτε στους Λογαριασμούς Ανεργίας του πρώην ΕΤΑΠ MME που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, είτε στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.
Η ανεργία πρέπει να συντρέχει κατά την προηγούμενη ημέρα της έναρξης της μισθωτής εργασίας ή της έναρξης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου και η σχετική αίτηση υποβάλλεται στον ΕΦΚΑ εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της μισθωτής εργασίας ή της επαγγελματικής δραστηριότητας (χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ανεργίας).
Δικαιούχοι είναι:
α) Εργοδότες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και προσλαμβάνουν ανέργους με συντάξεις θανάτου. Απ’ αυτούς εξαιρούνται όσοι δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
β) Ωφελούμενοι που υπάγονται για την αναληφθείσα δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΦΚΑ).
Σύνταξη θανάτου λαμβάνει ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου.
Σε περίπτωση που ο θάνατος έχει συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου, καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια 3 ετών.
Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας