Αν και έχει σημειώσει μικρή άνοδο από το 2015, το ωριαίο κόστος της εργασίας στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο στη ζώνη του ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα (Δευτέρα) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), το ανά ώρα κόστος της εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό) ανήλθε στην Ελλάδα το 2017 στα 14,5 ευρώ, ενώ στην ευρωζώνη έφτασε (κατά μέσο όρο) στα 30,3 ευρώ.
Η αντίστοιχη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα 26,8 ευρώ, με το μικρότερο εργατικό κόστος να καταγράφουν η Βουλγαρία (με 4,9 ευρώ), η Ρουμανία (6,3 ευρώ), η Λιθουανία (8 ευρώ), η Λετονία (8,1 ευρώ) και η Ουγγαρία (9,1 ευρώ).
Αντίθετα, το μεγαλύτερο ανά ώρα κόστος εργασίας στην Ε.Ε. εμφάνισαν για το 2017 η Δανία με 42,5 ευρώ, το Βέλγιο με 39,6 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 37,6 ευρώ, η Σουηδία με 36,6 ευρώ και η Γαλλία με 36 ευρώ.
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ωριαίο κόστος εργασίας ήταν στον βιομηχανικό τομέα με 15,3 ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών ήταν στα 14,3 ευρώ, ενώ στον τομέα των κατασκευών ήταν στα 10,2 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της Eurostat προέρχονται από επιχειρήσεις που απασχολούσαν κατ' ελάχιστον 10 εργαζόμενους, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.
Διαφορετική η εικόνα προ κρίσεως
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική στην Ελλάδα, στα χρόνια προ της κρίσεως.
Πιο συγκεκριμένα, το 2008 το ωριαίο κόστος της εργασίας στην Ελλάδα ήταν στα 16,8 ευρώ, τη στιγμή που στην ευρωζώνη ήταν στα 25,1 ευρώ.
Αντίθετα, το 2015, στην Ελλάδα το ανά ώρα κόστος εργασίας είχε πέσει στα 14,1 ευρώ ενώ στη ζώνη του ευρώ βρισκόταν στα 29,3 ευρώ.
Ακολουθούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat:
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας