Η απόφαση να συνέλθει έκτακτα η σύνοδος της ευρωζώνης στις 11 του μήνα, παραμονές της συνόδου κορυφής, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες και οι εταίροι-δανειστές της Ελλάδας, με επικεφαλής φυσικά τη Γερμανία, είναι διατεθειμένοι να αναζητήσουν με την Αθήνα ένα πεδίο συμβιβασμού στο ελληνικό ζήτημα.
Μετά τις πρώτες συμφωνίες για τις διαφωνίες, η σύγκληση της έκτακτης συνόδου των 19 ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες ως ένδειξη αναζήτησης από τις δύο πλευρές μιας χρυσής τομής, όπως δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει αναλάβει κατά κάποιον τρόπο, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον ρόλο του γεφυροποιού, έχοντας ήδη συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο.
Στην απόφαση για τη σύγκληση της ευρωζώνης συνετέλεσε και η αυστηρή και για πρώτη φορά «πολιτική» παρέμβαση της ΕΚΤ όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η οποία, έστω υπό γερμανική επιρροή, έριξε το μπαλάκι στους 19 για την εξεύρεση λύσης που θα άρει το αδιέξοδο. Επίσης, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν επιθυμεί να τιναχτεί στον αέρα από μια εκρηκτική συζήτηση για την Ελλάδα η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις 12 Φεβρουαρίου, η οποία κανονικά είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Ουκρανίας.
Την επόμενη Τετάρτη, λοιπόν, θα γίνει στη σκακιέρα της ευρωζώνης μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ εταίρων που θα παίξουν με τα λευκά και του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος θα παίξει με τα μαύρα. Το πρώτο άνοιγμα θα γίνει φυσικά από τη Γερμανία, η οποία θα κάνει τις πρώτες κινήσεις με τα «πιόνια» της, τους υπουργούς της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να θέσει αμέσως στο τραπέζι την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Μνημονίου, που λήγει στις 28 του μηνός, ώστε να ανοίξει και η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων, που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική πλευρά. Ποιος, όμως, θα κάνει την εν λόγω αξιολόγηση; Η τρόικα; Η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με το υπαλληλικό τρίο των δανειστών. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί μία άλλη λύση και εδώ η Επιτροπή μπορεί να παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού, προτείνοντας εναλλακτικές.
Ο απαραίτητος χρόνος
Ετσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την παροχή τρίμηνης ή εξάμηνης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος στην Αθήνα ώστε να της δοθεί χρόνος και... αέρας. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για πρόγραμμα-γέφυρα δίμηνης διάρκειας δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από το Βερολίνο, το οποίο επιμένει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.
Μέχρι τότε θα εξελίσσεται η παρτίδα πόκερ που έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα. Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωνε: «Εμείς δεν κάνουμε δάνεια - γέφυρες». Πάντως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωνε ότι «υπάρχει κοινή βούληση να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, η οποία θα είναι διαρκείας και όχι υπό την πίεση της βιασύνης, μια λύση για την Ευρώπη».
Ενδεχομένως να μη βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις για όλα και να αφεθούν ορισμένες εκκρεμότητες για την επόμενη σύνοδο στις 16 του μήνα. Αυτό που θα επιζητηθεί είναι να γίνουν τα πρώτα βήματα. Κάτι που συμφέρει και τις δύο πλευρές.
Μπάιντεν: Ελπίζω σε λύση
Η Ουάσινγκτον ζητεί από τους Ευρωπαίους να βρεθούν λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, τείνοντας έτσι χέρι βοήθειας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στη νέα κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι θα βρεθεί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης ένα σχέδιο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης της οικονομίας.
«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», δήλωσε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, δίνοντας συνέχεια στην ευνοϊκή για την Αθήνα θέση που τήρησε ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντήσεις με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας