Μαύρος είναι ο καπνός που βγήκε από τον ουρανοξύστη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη μετά τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι. Το μέτριο κλίμα αυτής της επαφής θα το διαδεχτεί το ψυχρό περιβάλλον του Βερολίνου στο κρίσιμο τετ α τετ που θα έχει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η πρώτη επί γερμανικού εδάφους συνάντηση δεν ξεκίνησε με το δεξί για τον κ. Βαρουφάκη, που εισέπραξε την περιορισμένη κατανόηση του προέδρου της ΕΚΤ στο ελληνικό αίτημα για αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ του «στοκ» των έντοκων γραμματίων για να μπορέσει να έχει τη συμφωνία-γέφυρα. Νίπτοντας τας χείρας του, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, παραπέμποντας τον Ελληνα υπουργό στους δανειστές και λέγοντας ότι αυτή είναι μια συζήτηση που αφορά την Αθήνα και τους εταίρους της.
Το θέμα της αύξησης του πλαφόν αγοράς έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες αποτέλεσε το κεντρικό «μενού» στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας της ΕΚΤ. Από ελληνικής πλευράς τις παρακολούθησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Το ύψος των εντόκων που μπορεί να εκδώσει σήμερα το Δημόσιο ανέρχεται σε 14,7 δισ. ευρώ και μέρος του χρέους αυτού αναχρηματοδοτείται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο. Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον κ. Ντράγκι την αύξηση του πλαφόν αυτού στα 25 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας.
O Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τον Μάριο Ντράγκι, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αντίθετα, ανέδειξε την εξαιρετική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών. «Ενημέρωσα τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνήθεις τρόπους, και πως το υφιστάμενο πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές.
Αμεσος ήταν ο αντίκτυπος στο αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Οι τράπεζες μπορεί να διευκόλυναν ταμειακά το Δημόσιο, όμως η συγκεκριμένη «ένεση» ρευστότητας συνοδεύτηκε και από υψηλότερο επιτόκιο. Διαμορφώθηκε στο 2,75% από 2,30% και συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 813 εκατ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,3 φορές.
Τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός για τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι το Βερολίνο, όντας υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας, όπως είπε στις ένθεν και ένθεν συνεντεύξεις του στα ξένα ΜΜΕ, που αδημονεί για αυτό το «ραντεβού». Η Γερμανία πάντως τον… υποδέχτηκε με μια διαρροή-βόμβα στο Reuters. Το πρακτορείο επικαλείται έγγραφο-φωτιά με το οποίο θα προσέλθει η γερμανική πλευρά στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Με αυτό καλείται η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών της διακυβέρνησης και να τηρήσει τις συμφωνηθείσες θέσεις με την τρόικα (σ.σ. νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς του ΦΠΑ κ.ά.).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας