Μέσα από τη φράση «βρισκόμαστε στον αντίποδα των βασικών επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια» ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης παρέλαβε χθες τα ηνία του υπουργείου δίνοντας το σύνθημα για την αποκαθήλωση των μνημονίων που συνέθλιψαν την ελληνική κοινωνία προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση που διαρκεί ήδη περισσότερο από 6 χρόνια. «Οι δικές μας πολιτικές θα είναι έξω από τα όρια του στενού κορσέ των μνημονίων», ανέφερε ο νέος υπουργός Εργασίας παραλαμβάνοντας το υπουργείο και απαντώντας έτσι στον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση που ανέφερε ότι «οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος».
Ο κ. Σκουρλέτης, συνεπικουρούμενος και από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, έδωσε το στίγμα της επαναφοράς του καθεστώτος της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης στα προ Μνημονίου θεσμικά πλαίσια.
Αυτό που φάνηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του πρώην πλέον υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν η θέληση όλων των προσώπων που συναπαρτίζουν την πολιτική ηγεσία σε κοινωνική ασφάλιση και αγορά εργασίας να τηρήσουν κατά γράμμα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο κ. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε:
•Να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ (από τα 586 για τους πάνω από 25 και 511 για τους κάτω από 25 χρόνων).
•Να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαδικασίες στις συμβάσεις εργασίας ώστε να υπάρχει απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τα όρια του κατώτατου μισθού (όπως γινόταν δηλαδή πριν από τις παράνομες παρεμβάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου που στηρίχθηκε από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ).
•Να επαναφέρει το προστατευτικό πλαίσιο για τις απολύσεις, το οποίο αποκαθηλώθηκε στα χρόνια του Μνημονίου.
•Να καταργήσει την πολιτική επιστράτευση των απεργών (μέτρο που χαρακτήρισε χουντικής προέλευσης).
•Να επανασυσταθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.
Με πλήρη αποκαθήλωση των συμφωνιών που επιχείρησε ο τέως πλέον υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης ξεκίνησε την ομιλία του ο νέος αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης.
«Ο,τι περιλαμβάνεται στο email Χαρδούβελη προς την τρόικα και αφορά το Ασφαλιστικό, τα όρια ηλικίας τους παλαιούς ασφαλισμένους και μειώσεις συντάξεων, για μας δεν υπάρχει», ήταν η δηκτική του αναφορά.
Δίνοντας το περίγραμμα των προθέσεών του ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε:
•Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις των μνημονίων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
•Να επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος για την απονομή του εφάπαξ.
•Να επαναφέρει τη σύνταξη των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς.
•Να κάνει νέες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων που ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού, όπως τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
•Να αποκαταστήσει σταδιακά τις συντάξεις ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
•Να επαναπροσλάβει το προσωπικό του υπουργείου που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.
•Να διατηρήσει τα πληροφοριακά συστήματα ΗΛΙΟΣ, ΑΤΛΑΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΡΤΕΜΙΣ και να εξελιχθούν περαιτέρω για να διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών και τους ασφαλισμένους.
Πόσοι ωφελούνται από την αύξηση στον κατώτατο μισθό
Η επικείμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και από τα 511 ευρώ για τους κάτω από 25 στα 751 ευρώ μοιάζει με ισχυρή βόμβα που η έκρηξή της μάλλον θα προκαλέσει καλό στην ελληνική οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε -μάλλον ενθουσιασμένος για την προοπτική της αύξησης- ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, που έκανε λόγο για άμεση αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας αφού σύντομα θα πέσουν στην αγορά τους πρώτους 12 μήνες μετά την αύξηση περί τα 360 εκατ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση και με βάση τα ετήσια στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για το 2014, η αύξηση αυτή αφορά -άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο- 741.900 εργαζόμενους που εργάζονται ως μισθωτοί.
Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι 137.113 εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου αμείβονται αυτή τη στιγμή με μισθό που κινείται μεταξύ των 501 ευρώ έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 137.376 αμείβονται με μισθό που κυμαίνεται από 601-700 ευρώ. Ωστόσο σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι 467.411 που αμείβονται με αμοιβές μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και οι οποίοι εργάζονται από 1 έως 35 ώρες εβδομαδιαίως. Ολοι αυτοί οι μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενοι κατά βάση αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας